România, aproape să rateze o șansă istorică

Editorial: Estimările privind recoltele Ucrainei sunt tot mai pesimiste. România ar putea rata astfel o șansă istorică de a avea un rol mai important în menținerea securității alimentare la nivel global

Războiul din Ucraina afectează serios economia întregii Europe, dar are un impact major mai ales asupra agriculturii. Ucraina, un jucător extrem de important pe piața de cereale, se poate confrunta cu scăderi ale producției și de 50% în unele cazuri, în acest an, potrivit unor estimări publicate de Bloomberg. România ar putea, printr-o producție excelentă, să compenseze aceste scăderi pe piețele externe.

Dar fermierii vorbesc deja de scăderi estimate de 10-15% în acest an, față de 2021, după o secetă în primele luni care a pus probleme serioase. Sisteme de irigații slabe, lipsa îngrășămintelor cauzate de scumpirea gazelor și inexistența unui plan național coerent ne împiedică să avem un rol mai important la nivel global și să depășim definitiv stadiul de agricultura aflată la mila ploilor.

Agricultura Ucrainei, în suferință

Egipt, Yemen, Liban și Etiopia sunt doar câteva din țările care depind de cereale și produse alimentare importate din Ucraina și Rusia, iar rolul celor state aflate în conflict pentru securitatea alimentară mondială este foarte important. Problemele care au apărut din cauza acestui război sunt mult mai complexe decât par, iar scăderea exporturilor de cereale și alimente în diverse state din Africa poate crea tensiuni sociale majore. Întrebarea este de unde vor face rost de alimente aceste state? Sunt discutate o serie de soluții, dar va fi foarte complicat. Nimeni nu vrea, în acest context, tensiuni sociale și noi crize umanitare, dar rămâne de văzut ce rezolvare va fi găsită.

Bombele, minele de câmp, lipsa de combustibil și îngrășăminte, infrastructură distrusă. Acestea sunt doar câteva dintre problemele întâmpinate de fermierii Ucrainei, iar estimările cele mai pesimiste vorbesc despre minusuri de 50%, la anumite recolte, față de 2021. Consumul intern va fi acoperit, dar exporturile vor înregistra scăderi majore. De cealaltă parte, și Rusia va fi obligată să reducă exporturile, inclusiv în zona de îngrășăminte și gaze naturale, fiind lovită de sancțiuni economice care-i limitează masiv opțiunile și au adus-o deja în pragul dezastrului. Rusia este cel mai mare exportator de îngrășăminte din lume, iar sancțiunile au pus deja o presiune și mai mare pe creșterea prețurilor, după scumpirea gazelor naturale de la începutul acestui an.

Ce face România? Se luptă cu aceeași problemă de acum 30 de ani: irigațiile

În acest context, în care România putea să aibă un rol mult mai important la nivel global, se luptă în continuare cu probleme de acum 30 de ani: sisteme de irigații insuficiente și lipsa unui plan naționale coerent și realist în ceea ce privește agricultura. Seceta de la începutul anului a afectat deja o parte din recolte, dar avem noroc cu ploile, care au venit până la urmă și au atenuat deja o parte din probleme.

Chiar și așa, mai mulți fermieri vorbesc de reduceri de 10-15% ale recoltelor față de 2021, care a fost însă un an foarte bun, potrivit estimărilor Asociaţiei Fermierilor din România (AFR). Fermierii salută o iniţiativă guvernamentală recentă, de modificare a legii irigaţiilor, care ar trebui să permită fermierilor să-şi înfiinţeze microsisteme de irigare, dar avertizează că asta nu rezolvă marea problemă, lipsa apei. Legile nu țin loc de măsuri concrete, dar asta știm deja. O lumea întreagă se schimbă și evoluează în jurul nostru, dar noi ne chinuim cu cadastrul, cu fărâmițarea terenurilor și cu trasul țevilor. Nu-i nimic, poate la anu’.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus