BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

România ar putea obține o recoltă record la grâu anul acesta

3 mai 2016

Comisia Europeană estimează o producție de peste patru tone la hectar

Comisia Europeană emite periodic raportul privind potențialul culturilor de grâu, iar România se află în topul creșterilor de data aceasta. Față de luna martie, comisia europeană a majorat estimările cu 5,5%, conform Digi24. Conform ultimului raport, fermierii români ar putea obține o recoltă medie de 4,02 tone la hectar.


În total, recolta românească de grâu s-ar ridicat la 7,4 milioane de tone, iar media ar putea fi cea mai mare din 1990 încoace. Condiția a fi ca factorii climatici să nu genereze fenomene meteo extreme. Același raport arată că Irlanda ar putea avea cea mai mare producție de grâu în 2016, de peste 9,6 tone pe hectar. Pe locul doi s-ar putea clasa Olanda, cu aproape 9,2 tone la hectar, urmată de Belgia, cu 9,17 tone.


În Uniunea Europeană, cel mai mare exportator de grâu din lume, media generală a producției de grâu se va situa la o medie estimată de 6,11 tone la hectar. Din păcate pentru fermieri, prețul grâului nu dă semne serioase de creștere. Săptămâna trecută grâul a coborât la bursa de la Paris la puțin peste 151 de euro pe tonă. Fermierii care pot stoca recolta de cereale pot obține totuși prețuri mai bune dacă încheie contracte cu livrare în septembrie sau chiar decembrie, când prețurile au atins cotații MATIF de 171,5 €/tonă pe 29 aprilie.

Mergi sus