BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

România are cel mai mare procent de populație ocupată în agricultură

14 aug. 2018

Țara noastră este pe primul loc în UE la acest capitol, conform Eurostat

Aproape un sfert din populația României activează în domeniul agricol, o arată datele Eurostat. Studiul efectuat de instituția europeană de statistică, clasează România pe primul loc, la mare distanță de Bulgaria și Polonia, ocupantele locurilor 2 și 3. Concret, în România, 24% din totalul angajaților lucrează în agricultură, în timp ce în Bulgaria doar 19% din populația ocupată activează în acest domeniu, iar în Polonia procentul este de 10%.

Media europeană a populației ocupate în agricultură era în 2017 de numai 4,5%. Explicația pentru cifrele înregistrate de România, de peste 5 ori mai mari decât media UE, este legată de fragmentarea terenurilor și numărul mare de exploatații agricole mici sau ferme de subzistență din țara noastră. În vreme ce în țările din vestul Europei, fermierii s-au asociat și au creat cooperative, respectiv ferme cu un grad mare de tehnologizare, capabile să prelucreze suprafețe întinse de teren agricol cu personal relativ mic, dar foarte specializat, România înregistrează un număr foarte mare de gospodării cu suprafețe mici sau foarte mici de terenuri agricole, unde este necesar ca un număr mare de membri ai familiei sau comunității să lucreze, pentru a compensa lipsa dotărilor tehnice moderne.

Această tendință nu se regăsește însă în țara noastră și în cazul fermelor medii și mari, care pot concura cu cele din țările dezvoltate. Însă exploatațiile de subzistență și fermele foarte mici trag țara noastră în jos și la capitolul productivitate, din aceeași cauză, a lipsei mijloacelor materiale și tehnologice moderne. Conform datelor statistice, în ultimii 17 ani, numărul de angajați din agricultură a scăzut de la 8 la 4,5% în Europa, în favoarea sectorului serviciilor.

Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Mergi sus