BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

România, lider în UE la exportul de grâu

14 oct. 2016

Agricultorii români au vândut 1,2 milioane de tone de grâu în afara UE

România ocupă primul loc între țările din UE la exportul de grâu în această vară, conform AgroInfo. Este cel mai bun rezultat obținut de agricultura românească în ultimii 10 ani. Vremea favorabilă pentru grâu, investițiile în hibrizi de calitate și tehnologiile de protecție a plantelor, dar și prețurile au influențat evoluția bună a rezultatelor obținute de fermierii români în 2016.


Vorbim de o creștere de peste 70% a cantității de grâu exportat față de aceeași perioadă din 2015. Comparativ cu ultimii 5 ani, am exportat cu peste 60% mai mult. O altă explicație a performanțelor românești o găsim însă în țări precum Franța sau Germania, care au înregistrat producții slabe. Față de anul trecut, creșterea este de 1,5 miliarde de lei.


Nu e singura veste bună pentru fermierii români. Invitat la Agro TV, ministrul Irimescu a spus că cea mai mare creștere a avut-o producția de vin. Șeful MADR le-a amintit fermierilor că pot accesa și fonduri europene, cu finanțare de 80% de la UE, pentru a promova produsele agricole. Mai mult, pentru agricultorii care vor să se asocieze în grupuri de producători, cei de la AFIR anunță că s-au alocat 7,1 milioane de euro prin PNDR.


Agricultorii din România au primit și vești de la APIA. Șeful Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură anunță că modulul pentru transferurile de exploatație a devenit complet funcțional, iar sumele au pornit către fermieri. Următoarele probleme de rezolvat sunt erorile din cererile pentru zootehnie și sprijin cuplat pentru legumele din solarii sau sere.

Mergi sus