BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

România va avea prima sa bancă de semințe pentru soiurile autohtone

25 sept. 2019

Înființarea băncii de resurse genetice vegetale a fost aprobată de guvern

România va avea prima sa bancă modernă pentru păstrarea în condiții optime a soiurilor de semințe românești. Aceasta va putea proteja tot patromoniul genetic vegetal al țării pe o perioadă care se poate întinde până la câteva sute de ani. Guvernul a adoptat o hotărâre prin care aprobă înființarea băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și aromatice. Investiția e estimată la 65 de milioane de euro. Cheltuielile de înființare vor fi suportate de bugetul de stat într-o primă fază.

Banca de gene pentru sectorul vegetal va fi construită în Parcul Crâng, din Buzău. ”E o decizie istorică. România a mai încercat să creeze o astfel de bancă de gene în anii ’80; dar nu s-a reușit. Această bancă va pune la adăpost fondul de gene din România. Deși avem cea mai mare varietate de plante regionale și tradiționale din Europa, am pierdut, de-a lungul vremii, semințe pentru o serie de plante, iar țara noastră a devenit practic dependentă de importul de semințe”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu.

Alegerea județului Buzău pentru amplasarea acestei bănci s-a făcut din două motive: este cel mai vechi bazin legumicol din țară și aici își are sediul Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, care deține deja aproximativ 10.000 de soiuri de semințe. Viitoare bancă de semințe va fi în subordinea Ministerului Agriculturii și va avea atât rolul de a păstra semințele în spații de cercetare și depozitare cu temperatură controlată, cât și de a asigura protejarea intelectuală a soiurilor românești. Banca de semințe va putea contribui și la dezvoltarea soiurilor autohtone de mare valoare.

Din primele estimări, construcția noii bănci de semințe de la Buzău ar putea costa 65 de milioane de euro. Însă, după înființare, se vor putea accesa și fonduri europene nerambursabile, cu ajutorul cărora se vor crea condițiile necesare pentru asigurarea păstrării viabilității semințelor pentru câteva sute de ani.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus