România, pe primul loc în topul exportatorilor de grâu din UE luna trecută

Câte tone au trimis fermierii români către export

Vești bune pentru fermierii români. Exportul de grâu românesc către piețele din afara UE în perioada 1 – 30 iulie a fost de 588.756 de tone. România a fost țara cu cea mai mare cantitate de grâu livrată dintre toți membrii UE. România a exportat astfel mai mult de un sfert din totalul UE. Bulgaria s-a clasat pe al dioilea loc, cu aproape 548 de mii de tone, urmată de Polonia, cu aproape 480 de mii de tone de grâu.

România este lider și la exportul de orz către țările terțe, cu 179.762 tone în luna iulie. Franța și Bulgaria ocupă următoarele două locuri. Tot in iulie, România a importat 12.199 tone de grâu, respectiv 11.190 tone de orz, conform publicației lantulalimentar.ro .

Cotațiile la grâu sunt în creștere

Pe bursele agrare , prețul grâului a cunoscut o nouă creștere după ce o navă de transport a fost atacată de Rusia în Marea Neagră. Cotațiile futures la grâu au crescut luni cu 1,2%, în condițiile în care livrarea de cereale din zona Mării Negre este pusă sub semnul întrebării.

Creșterile de preț nu afectează însă foarte mult tendința generală de scădere a cotațiilor bursiere la grâu. Acesta s-au redus cu aproximativ 17% comparativ cu începutul anului. Recoltele bune din țările producătoare au tras prețurile în jos.

Culturi similare

Mergi sus