România, tot mai dependentă de importuri
31.01.2022

Producția agro-alimentară internă poate acoperi consumul integral doar pentru 6 produse
Țara noastră este tot mai dependentă de importurile de produse agro-alimentare. Singurele produse care satisfac integral consumul intern în momentul de față sunt: cerealele, varza și carnea de oaie sau de capră. În schimb, carnea de porc și zahărul au înregistrat cele mai mari scăderi de producție, conform unei analize efectuate de Institutul Național de Statistică.
Potrivit INS, în sectorul vegetal recolta românească de cereale precum grâul și secara acoperă integral consumul, având un grad de autosuficiență de peste 155%, în timp ce alte tipuri de cereale au un grad chiar mai mare, de 162%. Și la porumb stăm bine, cu un grad de autosuficiență de peste 151%. Singura cultură de legume capabilă să acopere întregul consum este varza, cu un grad de autosuficiență de 100,5%.
Producem mai puține fructe decât consumăm
Veștile nu sunt la fel de bune pentru sectorul legumicol și cel al pomilor fructiferi, deficitele fiind chiar și de 32% în cazul fructelor și produselor din fructe. Astfel, producția de tomate acoperă acum 70,4%, în scădere cu 3,5% față de 2015. Ceapa acoperă 79,65%, în scădere cu aproape 3%. Aceeași scădere apare și în cazul rădăcinoaselor care acoperă acum 70,5%. Celelalte legume au scăzut de la 85% la 77,2%, în timp ce leguminoasele boabe au scăzut de la 80% la 75,8%.
În cazul fructelor, merele acoperă doar 86,8% din necesarul intern. Strugurii acoperă 92,7%, la fel ca și cireșele și vișinele, în timp ce producția de prune acoperă 97,2%. Cel mai mic grad de acoperire a necesarului este la piersici și nectarine, doar 18%. Pepenii au scăzut de la un grad de 95% la 90.9%
Probleme cu acoperirea necesarului de carne
În sectorul zootehnic, doar carnea de oaie și capră ar putea acoperi integral consumul intern, cu un grad de autosuficiență de peste 112%. Probleme sunt în privința cărnii de porc. Aceasta ar putea acoperi doar puțin peste 55% din necesar, în special din cauza focarelor de pestă porcină apărute aproape permanent din 2017.
Nu stăm bine nici în privința lactatelor. Produsele din lapte realizate în țara noastră sunt în scădere, deși consumul a crescut. Producția internă ar putea acoperi acum doar puțin peste 86% din necesar. De asemenea a scăzut masiv producția de zahăr. Dacă în 2015 industria locală putea acoperi tot necesarul de consum, în 2020 datele INS arată că producția mai acoperea doar 34,9% din necesar.
Stăm însă mai bine la producția de ouă, cu un grad de autosuficiență de 96,8, dar în scădere permanentă din 2015 și până acum. În privința uleiului vegeal, producția internă acoperă doar 84%, iar la unt stăm și mai rău, cu doar 44,8%.