BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Veste excelentă pentru fermieri! Scade TVA-ul la serviciile și materialele agricole!

29 iun. 2016

De la 1 august, guvernul va reduce TVA-ul la 9% pentru inputuri și lucrări agricole


Fermierii au primit o veste bună din partea autorităților. Guvernul a adoptat reducerea TVA de la 20% la 9% pentru lucrări agricole, pesticide , semințe sau alte inputuri în agricultură. Cota redusă a TVA va fi aplicată de la 1 august 2016. Măsura vine în contextul echilibrării fluxului fiscal, după ce fermierii au avut anul trecut costuri pentru inputuri la care s-a aplicat TVA de 20% în condițiile în care taxa pe valoarea adăugată pentru alimente fusese deja scăzută la 9%. Scăderea TVA pentru fermieri ar fi trebuit aplicată încă de anul trecut.


Premierul a anunțat noua măsură marți, în ședința de guvern. ”TVA-ul pentru lucrări agricole, pentru livrarea unor input-uri necesare pentru producția agricolă, cum ar fi semințe, îngrășăminte, pesticide și alte produse necesare însămânțării sau cultivării plantelor în agricultură, dar și pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole și întreținerii lucrărilor agricole scade de la 20% la 9%", a fost anunțul lui Dacian Cioloș.


TVA-ul de 9% va contribui la scăderea evaziunii fiscale


Șeful guvernului este încrezător că măsura scăderii TVA-ului pentru agricultură va stimula servicii mai bune și va crește productivitatea agricolă. Unul dintre efectele măsurii de reducere a TVA-ului ar fi și scăderea cu 10-12% a prețului la pâine legume sau fructe. ”Intenția este să scadă prețurile. În mod normal, dacă ar respecta toți legea, ar trebui să se ieftinească cu 10-12% toate produsele în care materia primă vine din sectorul vegetal: legumele, conservele de legume, pâinea și produsele de panificație”, a declarat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, pentru News.ro . De altfel, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a fost unul dintre promotorii propunerii de reducere a TVA.


În același timp, scăderea TVA la 9% pentru serviciile și inputurile agricole ar putea contribui și la scăderea evaziunii fiscale din agricultură. ”Ne așteptăm ca această reducere a TVA-ului să se reflecte și în prețul pe care furnizorii de semințe, îngrășăminte, produse de întreținere a culturilor le vor propune fermierilor”, spune primul ministru. Președintele LAPAR cere însă ca prețurile de referință ale producătorilor de inputuri să fie cele de acum, iar reducerea de TVA să se aplice la acestea. ”Nu vrem să pățim la fel ca la alimente, când întâi au crescut prețurile de referință și apoi au redus TVA-ul din prețul umflat, când practic taxa s-a dus la ei în buzunar, nu la consumator”, avertizează Laurențiu Baciu, într-un interviu acordat pentru AgroIntel .


Reducerea TVA ar putea duce și la ieftinirea unor alimente


Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că reducerea TVA de la 20% la 9% pentru servicii și inputuri agricole va avea un impact bugetar de aproximativ 65,8 milioane de lei. ”Această măsură este conformă cu acquis-ul comunitar în domeniu și toate premisele pentru stimularea persoanelor care desfășoară activități în domeniul agricol, creșterea nivelului de accesibilitate la bunuri și servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol, facilitarea de noi investiții în agricultură, derularea în condiții optime a programelor de investiții din fondurile europene nerambursabile în domeniul agricol”, a declarat ministrul finanțelor, Anca Dragu.


Aceasta a explicat că pentru anul 2017 impactul bugetar estimat ar fi de peste 190 de milioane de lei, iar pentru anul 2018 acesta se va situa în jurul a 203 milioane de lei. ”Desigur, este și o măsură importantă pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA și în domeniul agricol în general”, a adăugat ministrul finanțelor, citată de Agerpres.

Mergi sus