Schimbări în structura, organizarea și exploatarea terenurilor agricole din România

Editorial: Care sunt primele rezultate provizorii ale Recensământului General Agricol

În ultimul deceniu, în România, s-au produs modificări semnificative, în ceea ce privește suprafața agricolă utilizată, numărul și dimensiunea exploatațiilor agricole, aspecte reflectate prin rezultatele provizorii ale Recensământului General Agricol runda 2020, publicate la finalul lunii martie 2022 de Institutul Național de Statistică din România (INS). În perioada 2010-2020, numărul exploatațiilor agricole a scăzut cu 972 mii (25,2%), iar suprafața agricolă utilizată a scăzut cu 543 mii ha ( 4,1%). ” În anul 2020, în România, existau 2887 de mii de exploatații agricole, care utilizau 12,8 milioane de hectare de teren agricol.

În structura suprafeței agricole, ponderea terenului arabil a fost de 67,2%, ceea ce indică o creștere de 4,7 puncte procentuale față de anul 2010, ponderea pășunilor și fânețelor a fost de 29,2% în scădere cu 4,7 puncte procentuale, în timp ce suprafața culturilor permanente a avut o pondere de 2,7%, în creștere cu 0,4 puncte procentuale. Numărul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 2862 mii, cu 25,3% mai mic decât în anul 2010, iar nnumărul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de cca. 25 mii, cu 17,3% mai mic decât în anul 2010. Scăderea numărului de exploatații agricole a condus la creșterea suprafeței agricole medii per exploatație cu cca. 28%, respectiv de la 3,45 ha în 2010 la 4,42 ha în anul 2020”, arăta INS.

Mai puține ferme de subzistență

Pe parcursul celor 10 ani, s-a manifestat o tendință de scădere mai ales a numărului de exploatații de dimensiuni mai mici de 0,1 ha, care s-a reflectat prin reducerea ponderii acestora în numărul total al exploatațiilor (de la 10,3% în anul 2010, la 4,3% în anul 2020) și prin creșterea ponderii exploatațiilor agricole cu suprafețe mai mari de 10 ha (de la 2,2% în anul 2010 la 4,2% în anul 2020).

Numărul exploatațiilor agricole de dimensiuni mici, care au utilizat o suprafață agricolă de până la 1 hectar, s-a diminuat în anul 2020, față de anul 2010, cu 488 de mii de exploatații agricole, respectiv cu 24,2%. Suprafața agricolă utilizată ce a revenit în medie pe o exploatație agricolă fără personalitate juridică a fost de 2,73 ha, comparativ cu 1,95 ha în anul 2010, în timp ce suprafața agricolă utilizată ce a revenit în medie pe o exploatație agricolă cu personalitate juridică a fost de 194,78 ha, comparativ cu 190,78 ha în anul 2010.”, detalia INS.

Chiar dacă s-au produs anumite schimbări, în România, încă nu s-a consolidat acea pătură de mijloc, care să utilizeze suprafețe agricole de dimensiuni ponderate și care să reprezinte un factor de echilibru, din perspectiva raportului număr de exploatații/dimensiune a suprafeței agricole utilizate. Structura exploatațiilor agricole a rămas deosebit de polarizată, cu un număr extrem de mic de fermieri care exploatează mai mult de jumătate din suprafața agricolă a țării și, la polul opus, cu mai mult de jumătate din numărul total de agricultori care nu reușesc să exploateze peste 5% din suprafața agricolă.

Exploatațiile agricole sub 1 ha, deși au reprezentat 54,0% din numărul total, au utilizat numai 4,6% din suprafața agricolă. Exploatațiile agricole cu dimensiuni între 1 și 5 ha au reprezentat 36,3% din numărul total și au utilizat 18,2% din suprafața agricolă. Exploatațiile agricole de dimensiuni mari, peste 50 ha, au avut o pondere foarte mică (cca 1%) în ceea ce privește numărul acestora, dar au utilizat 54,0% din suprafața agricolă”, mai arăta INS.

Agricultura, afectată de migrarea forței de muncă

Cât privește evoluția structurii de culturi, datele oficiale relevă faptul că, în ultimul deceniu, a crescut proporția celor patru principalele culturi din terenul arabil (porumb, grâu comun, floarea-soarelui și rapiță), de la 67,7% în anul 2010, la 73,1 % în anul 2020.

Un alt element important reflectat în raportul INS este cel legat de proprietatea asupra pământului exploatat în agricultură, fiind subliniat faptul că cele mai mari ponderi le-au avut suprafețele aflate în proprietate, incluzând și terenul comun (48,9%) și cele luate în arendă (37,5%).

Fără îndoială, concluziile care se pot desprinde în urma rezultatelor provizorii ale Recensământului General Agricol runda 2020 pot fi numeroase și complexe, însă toate exprimă certitudinea că activitatea agricolă din România se află într-o interdependență semnificativă cu coordonatele transformărilor economico-sociale la care este supusă populația din comunitățile rurale românești. Migrarea tinerilor din mediul rural și pierderea naturală a vechii generații de agricultori/proprietari de terenuri agricole, au determinat o reducere constantă a forței de muncă de profil și o anumită accelerare a comasării terenurilor agricole, ceea ce a condus la realizarea unor investiții semnificative în segmentul de mecanizare a agriculturii, îndeosebi prin programe cu finanțare europeană.

În contextul actual, caracterizat de creșterea complexității provocărilor cărora trebuie să le facă față fermierii din România, inclusiv pe fondul recentelor crize determinate de pandemia COVID 19 și de conflictul armat din Ucraina, mai trebuie semnalat faptul că, pentru trecerea înspre o activitate agricolă mai puțin dependentă de evoluția socio-demografică din mediul rural și, mai mult, înspre un sector cu rol de vector al dezvoltării comunităților rurale din România, este necesar un set mai consistent de norme și măsuri de susținere, orientate către stimularea afacerilor agricole și către profesionalizarea sectorului autohton de producție agro-alimentară.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Ei înfruntă zilnic neprevăzutul BASF spune din nou #MulțumimFermierilor

Susținem micii legumicultori și pomicultori români. Le premiem eforturile și le mulțumim pentru ceea ce fac pentru noi. Premii în valoare totală de 10.000 euro

Află mai multe

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF
Mergi sus