Scumpirea îngrășămintelor va urca prețurile alimentelor
21.01.2022

EDITORIAL Reducerea producției de îngrășăminte va duce la recolte mai slabe în 2022, ceea ce va contribui din plin la scumpirea produselor alimentare
Unul dintre efectele cele mai nocive ale inflației, pe lângă reducerea puterii de cumpărare, este scoaterea din joc a anumitor producători importanți pentru întregul ecosistem economic. Este vorba despre companii care nu pot face față la scumpirea materiilor prime necesare în procesele de producție, astfel că aleg să reducă activitatea sau chiar să închidă porțile, cel puțin o perioadă. Iar asta duce, evident, la accentuarea scumpirilor, de vreme ce cantitatea de produse și servicii din piață scade în raport cu volumul de bani care rulează.
O astfel de situație poate fi observată, de câteva luni, în domeniul producției de îngrășăminte. O serie de mari producători din Europa, inclusiv Azomoreș din România, au anuțat ori reduceri ale producției, ori oprirea lor temporară, din cauza scumpirii accelerate a gazelor naturale. Din păcate, asta va duce la o producție slabă cantitativ și calitativ de cereale și legume, ceea ce va accentua și mai mult scumpirea alimentelor în 2022. La acestea adăugăm facturile la energie semnificativ mai mari pe care le primesc deja fermierii și avem deja un tablou îngrijorător pentru anul acesta.
Efectele nocive sunt greu de calculat
Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura românească, a anunţat în decembrie că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică. Însă, este îngrijorător că ei se așteaptă ca situația să devină „critică” la începutul lui 2022. La nivelul întregii Europe, mai mulți producători de îngrășăminte au luat măsuri similare din cauza creșterii preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan. Vorbim practic de o situație delicată la nivelul întregii industrii, de pe întregul continent, cu efecte negative la nivelul producției.
Această situație ar putea crea însă niște probleme care sunt greu de estimat acum. În primul rând, mulți fermieri vor fi obligați, sub presiunea costurilor, să folosească mai puține îngrășăminte, iar asta se va vedea în calitatea și cantitatea recoltelor obținute. De aici derivă următoarea problemă: o cantitate mai mică a recoltelor, mai ales dacă va fi un an fără ploi suficiente, va duce la o scumpire și mai mare a cerealelor și legumelor și, implicit, a produselor alimentare. Jucătorii din zootehnie, de asemenea, vor fi supuși unei duble presiuni: facturile la energie vor fi mai mari, dar și costul input-urilor va crește semnificativ.
Fermierii, obligați să fie eficienți în 2022
În condițiile în care costurile vor fi tot mai mari, fermierii vor fi obligați să scoată maximum de profit din produsele lor pentru a-și putea continua activitatea. Astfel, reducerea costurilor, obținerea unei recolte bune și vânzarea lor la momentul oportun sunt condiții ”sine qua non” în 2022. O altă problemă o vor reprezenta importurile, care sunt, de cele mai multe ori, alegerea cea mai ieftină și varianta facilă mai ales în condițiile unei inflații care amenință să depășească 10%. Însă, slăbirea producției locale va duce la o dependență și mai mare de importuri, cu consecințe directe asupra deficitului comercial. În primele 11 luni din 2021 avem deja un deficit comercial cu aproape 5 miliarde de euro mai mare decât în aceeași perioadă a lui 2020. Vorbim aici de un deficit de peste 21 miliarde de euro, iar situația nu dă semne că se va îmbunătăți în 2022.
În fața acestor probleme, principala armă o reprezintă, desigur, investițiile, în special în sistemele de irigații. O temă dragă oricărei guvernări, de vreme ce am vorbit despre ea în fiecare dintre cei 31 de ani care au trecut de la Revoluție. Discuțiile trec, planurile se fac, dar problemele rămân mereu aceleași. Seceta rămâne și 2022 o sperietoare pentru agricultura românească, poate chiar mai mare decât în alți ani, având în vedere lipsa îngrășămintelor și presiunea suplimentară a costurilor. Dar, desigur, rămânem cu speranța că, poate acum, vor fi realizate măcar o parte din ele.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.