BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Seceta extremă din Europa pune presiune pe prețuri

14 aug. 2018

Care sunt cele mai afectate ramuri agricole și ce intenționează să facă Comisia Europeană

Agricultura din UE se află într-un mare impas. Producătorii de legume au înregistrat cele mai mari pagube din ultimii 40 de ani, conform PROFEL. Cele mai afectate state sunt Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia și Ungaria.

Valurile de căldură și lipsa precipitațiilor au afectat puternic culturile și nu numai. Pierderile s-au transmis pe tot lanțul de producție, afectând inclusiv sectorul producției de conserve și legume congelate, din cauza livrărilor reduse și neregulate către fabricile de procesare.

Acesta este al treilea an în care vremea le pune probleme mari fermierilor și procesatorilor, însă și cel mai grav, deoarece seceta s-a instalat după o perioadă de furtuni puternice, culturile neavând timp să se refacă.

Comisia Europeană a decis să vină în ajutor fermierilor, pentru a mai putea compensa scăderile de producție și a-i feri de alte potențiale probleme. Astfel, CE a relaxat anumite reglementări agricole și a decis ca anumite sume din schemele de sprijin să fie achitate în avans.

Mai exact, fermierii vor putea primit până la 70% din plata directă și până la 85% din ajutorul pentru dezvoltare rurală chiar din luna octombrie, în loc de decembrie. Totodată, terenurile nefolosite pentru producție sau hrana animalelor vor putea fi utilizate acum, după o relaxare semnificativă a cerințelor pentru înverzire. Comisarul European pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, s-a arătat foarte preocupat de evoluțiile nefavorabile ale climei și a reconfirmat sprijinul pentru agricultorii afectați.

În România, situația este, dimpotivă, invers. Nu seceta, ci ploile îi afectează pe fermierii care se plâng c nu pot intra în câmp la recoltare din cauza ploilor abundente. Precipitațiile au afectat însă și sectorul legumicol, în special prin favorizarea atacurilor agenților patogeni, care au avut condiții benefice de dezvoltare.

Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Mergi sus