BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Seceta din lume va crește prețurile la grâu

21 iul. 2017

Ce se întâmplă cu prețul cerealelor în același timp în România și de ce sunt nemulțumiți fermierii

Mai multe țări se confruntă cu valuri de secetă care amenință producția de grâu de calitate, cu conținut ridicat de proteine. Mai mult, prețurile mici i-au descurajat pe mulți fermieri să mai cultive acest tip de grâu. Combinate, cele două probleme amenință să crească deficitul de grâu. În momentul de față sunt afectate Europa, America de Nord și Australia.

Statele Unite au anunțat cea mai mică producție de grâu de calitate din ultimii 15 ani, în ciuda faptului că au un excedent de grâu de calitate scăzută. De altfel, la nivel mondial, stocurile de grâu se estimează să ajungă la un nivel record de peste 260 de milioane de tone. Chiar și așa, cotațiile futures pentru grâul cu un conținut de proteine de cel puțin 12 procente au început să crească la Bursa din Chicago, la peste 5,5$ / bushel, în timp ce bursa din Minneapolis a depășit pragul de 8 USD. Acestea sunt cele mai ridicate valori din ultimii doi ani, accentuate și de faptul că SUA a raportat cele mai mici suprafețe cultivate cu grâu din ultimii 98 de ani.

O altă țară care are probleme este Australia. Recent, autoritățile au redus estimările oficiale cu aproape 20% și iau în calcul o recoltă de cel mult 21 de milioane de tone, față de cele 24, estimate în urmă cu o lună.

Nu toate țările au însă probleme din cauza secetei. Germania se confruntă cu dificultăți, însă din cauza precipitațiilor, conform Bloomberg. La 20 iulie, cotațiile bursei MATIF pentru grâul cu livrare în septembrie se ridicau la 170x5 euro/tonă, în vreme ce grâul cu livrare în decembrie atinsese pragul de 177 de euro/tonă.

Liderii fermierilor sunt nemulțumiti de scăderea prețurilor la grâu în România

În vreme ce cotațiile cresc în Uniunea Europeană, liderii fermierilor din România se plâng că în tara noastră prețurile au luat-o în jos, adică fix invers față de trendul european. ”La scăderea prețului noi suntem primii. În prezent pe piața din România scade prețul în momentul în care în Europa a ajuns la 200 de euro/tonă, la noi se învârte încă în jurul a 130 de euro/tonă. E o diferență uriașă. Încă o dată afirm cu toată responsabilitatea, oficialitățile statului sunt cele care nu creează condiții”, a declarat șeful LAPAR, Laurențiu Baciu, pentru AgroIntel .

Și liderul ProAgro, Emil Dumitru, e contrariat de diferența mare de preț și presiunile la care sunt supuși fermierii, singurii care suportă riscurile producției: ”Există o lipsă de predictibilitate a fermierului, nu există un contract cadru, fermierul are doar obligații, nu și drepturi, Organizația Interprofesională de Cereale nu îi reprezintă cu cinste pe fermieri care produc materia primă și care au toate riscurile producției. Sunt elemente care țin mai degrabă de o organizare și de o punere în practică a unor prevederi din Regulamentele europene”, a declarat acesta pentru AgroIntel.

Mergi sus