BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Seceta poate da peste cap socotelile fermierilor

30 oct. 2019

Cum se prezintă situația în țară și care este prognoza pentru perioada următoare

Toamna prelungită și secetoasă a creat numeroase probleme fermierilor și își face simțite efectele chiar și acum. În unele zone din țară, fermierii se tem că ar putea fi nevoiți să întoarcă din culturi deoarece nu vor rezista iarna.

Deși precipitațiile din octombrie au mai ajutat puțin fermierii, efectele secetei încă se mai simt. Oficialii LAPAR spun că s-a încheiat campania de semănat a culturilor de toamnă în cele mai multe zone, fermierii reușind cu greu să facă la timp lucrările, conform Agrointel . Deși condițiile au fost mai bune comparativ cu 2018, seceta prelungită din vară și toamnă, cu zone în care nu a mai căzut niciun strop de ploaie chiar și de peste 100 de zile, și-au pus amprenta asupra culturilor. Din fericire, măsurile agrotehnice, produsele de fertilizare și protecție a plantelor, dar și perdelele forestiere au ajutat la compensarea efectelor negative ale secetei, constată președintele interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Gheorghe Albu, citat de Agrointeligența.

Alți agricultori au avut parte de condiții mai dificile, seceta dându-le bătăi mari de cap. Chiar dacă a plouat în urmă cu câteva săptămâni, cantitatea de precipitații a fost insuficientă. Unii dintre fermieri se gândesc deja foarte serios să întoarcă rapița, iar alții au renunțat complet la această cultură, din cauza riscurilor mari de nerăsărire, conform Agro-TV . Pentru a reveni la nivelul normal, ar fi nevoie de cel puțin 50-60 de litri de apă pe metrul pătrat, sunt de părere fermierii, care își fac probleme inclusiv pentru lucrările de arătură. Problemele fermierilor vor fi și mai mari în condițiile în care nici sistemul de irigații administrat de ANIF nu va mai funcționa la capacitatea nominală, din cauza începerii lucrărilor de reabilitare a canalelor de irigații.

Cum va fi vremea în perioada următoare

Vortexul polar care afectează România a scăzut dramatic temperaturile, chiar aproape de valori negative. Vestea bună este că se va încălzi treptat, începând de sâmbătă, iar temperatura maximă va fi cuprinsă în intervalul 5-21 de grade Cesius în majoritatea zonelor țării. Noaptea, minimele se vor încadra între -7 și 10°C, cu condiții izolate de îngheț superficial la sol. În zona de câmpie, temperaturile medii ale solului, la o adâncime de 10 centimetri, vor fi între 5-14°C. Va ploua în intreaga țară, însă doar izolat vor fi cantități mai însemnate de apă.

În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole, prognozele arată o dezvoltare în general normală a rapiței, grâului de toamnă și orzului, însă doar în zonele unde solul beneficiază de o rezervă adecvată de apă. Pentru semănăturile tardive și în zonele cu deficite de umiditate, starea de vegetație a culturilor înființate toamnă va fi medie și slabă, având în vedere seceta pedologică severă din întreaga țară. Zonele cele mai favorizate sunt cele din Moldova, nord-vestul Munteniei, centrul Transilvaniei și izolat în estul și zona de sud-est a Dobrogei.

Ce recomandă specialiștii

Recomandările specialiștilor pentru fermieri sunt să urgenteze recoltarea, transportul și depozitarea produselor agricole, dacă mai este cazul, să elibereze rapid terenurile agricole de resturile vegetale și să finalizeze lucrările de arături de toamnă. De asemenea, trebuie finalizate lucrările de pregătire a patului germinativ, respectiv de însămânțare a grâului de toamnă. Pentru culturile înființate în epoca optimă se recomandă aplicarea de îngrășăminte pe bază de fosfor și azot, în timp ce plantațiile pomicole și viticole trebuie să intre în perioada lucrărilor de întreținere precum tratamentele fitosanitare sau tăierile.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus