Semne bune anul nu are

EDITORIAL Secetă în regiuni extinse din Moldova, estimare în scădere a producției de grâu și avertisment BNR privind scumpiri la alimente și combustibili – 2022 are un început complicat

De obicei, este greu să ai doi ani foarte buni consecutivi, iar asta se vede cel mai bine în agricultură. Iar dacă vorbim despre agricultura românească, având în vedere lipsa sistemelor de irigații, a unei educații financiare solide și a unui plan coerent la nivel național, asta devine aproape imposibil. După un 2021 în care aproape totul a mers foarte bine, 2022 se anunță deja mult mai complicat. Avem deja semne de secetă pedologică în multe regiuni din Moldova (și nu numai), o estimare a scăderii semnificativă a producției de grâu față de 2021, iar Banca Națională a României (BNR) estimează scumpiri importante la alimente si combustibili, vârful urmând a fi atins în primăvară. Soluția ar fi elaborarea unui plan coerent la nivel național, care să susțină investițiile, în special în ceea ce privește sistemele de irigații, dar și creșterea nivelului de educație financiară a jucătorilor implicați.

Seceta, eterna problemă

În prezent, regiuni extinse din Moldova, dar și zone din Muntenia și Dobrogea, sunt afectate de seceta pedologică, arată datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Culturile de grâu, orz și rapiță ar putea fi afectate serios în acest an, dacă situația nu se schimbă în viitorul apropiat. Deja avem mai multe estimări din piață care vorbesc de o reducere substanțială a recoltei de grâu în acest an, de circa 20-25%, dar este încă prea devreme să spunem că aceste estimări au o mare probabilitate de a se îndeplini. Însă este greu de crezut că producția de cereale se va ridica la nivelul celei de anul trecut, având în vedere startul de an dificil. Iar o producție mai slabă are un efect negativ despre care vorbește deja toată lumea: scumpirile.

Avertisment dur din partea BNR

BNR are, de cele mai multe ori, un ton moderat în avertismentele pe care le emite, dar există și excepții. Astfel, instituția prognozează o inflaţie anuală de 11,2% la finalul trimestrului 2 din 2022, față de 8,4% cât a fost în ianuarie. În plus, banca centrală a avertizat asupra scumpirilor la alimente și carburanți, care vor continua să accelereze și vor avea efecte în lanț la nivelul întregii economii. Practic, cu alimente și carburanți mai scumpe, toate celelalte servicii și produse vor lua mai mulți bani din buzunarul românilor.

Mai mult de atât, estimările Comisiei Europene arată că avansul economiei românești va fi doar pe hârtie în acest an. Astfel, prognoza de inflație pentru 2022 a fost urcată la 5,3%, iar cea privind creșterea PIB-ului scăzută la 4,2%. Cu alte cuvinte, o creștere economică mai mică decât rata inflației, ceea ce arată cât de complicat va fi acest an pentru multe companii, dar și pentru stat, care va trebui să se împrumute mai mult pentru a-și susține cheltuielile mărite.

Soluția? Aceeași

Soluția la problemele agriculturii este, în primul rând, creearea unui cadru propice pentru construirea unui sistem de irigații. Un plan național coerent, care să susțină investițiile, formarea de ferme mai mari, scăderea fragmentării și creșterea nivelului de educație. Dar, desigur, asta necesită timp, tocmai de aceea este bine să fie luate măsuri din timp, când lucrurile merg bine.

Altfel, vom asista an de an la creșterea deficitului comercial, în timp ce importurile de alimente devin tot mai mari, iar noi nu reușim să susținem o creștere mai puternică a producția locală. Recent, autoritățile au anunțat un program de susținere a fermierilor în achiziția de terenuri agricole, cu credite bancare garantate de stat, prin noul program Rural Invest. Cât de bun va fi un astfel de program, rămâne de văzut.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Mergi sus