Sesiune nouă de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1

Care sunt condițiile și până când pot fermierii să depună cererile

AFIR a lansat sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 ”Prime de asigurare a culturilor agricole, animalelor și plantelor” din cadrul 2014-2020. Cererile de finanțare vor putea fi depuse până la data de 16 decembrie 2022. Fermierii pot depune atât cereri pentru sectorul vegetal (pentru polițele încheiate la culturile de toamnă aferente anului 2021 și cele de primăvară aferente anului 2022), cât și pentru zootehnie (pentru polițe încheiate în anul curent).

Bugetul disponibil pentru această sesiune a submăsurii 17.1 este de peste 15 milioane de euro. Cererile de finanțare se pot depune în continuu până la epuizarea fondurilor. Dacă această situație va apărea, AFIR poate suplimenta fondurile cu disponibilul rămas după finalizarea sesiunii anterioare sau după realocări. Cererile de finanțare se pot depune pe site-ul AFIR . Termenul limită este 16 decembrie 2022, ora 16:00.

Fermierii pot primi un sprijin nerambursabil de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile plătite efectiv de fermier. Condițiile de eligibilitate sunt:

  • Să fie fermieri activi în anul în care cer sprijinul
  • Să încheie un contract de asigurare care să acopere riscurile eligibile prevăzute de respectiva submăsură. Acestea sunt prevăzute în Anexa 5 la Ghidul Solicitantului si pot cuprinde fenomene climatice nefavorabile, infestarea cu organisme dăunătoare etc, boli ale animalelor etc
  • Contractul trebuie să acopere toate suprafețele cultivate cu același tip de cultură în cadrul exploatației, iar fermierul trebuie să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la datele prevăzute în respectivul contract

”Această submăsură este o oportunitate foarte mare de a limita efectele negative ale fenomenelor climatice, mai ales în contextul acestui an complicat în privința lipsei precipitațiilor. O parte din cererile de finanțare depuse vizează și solicitarea pentru rambursarea primelor de asigurare aferente polițelor care includ riscul de secetă. S-au primit 1326 de cereri de finanțare în valoare totală de 26.7 milioane de euro. Cererile de finanțare pentru decontarea polițelor care includ riscul de secetă sunt aferente unei suprafețe de 262.478 de hectare”, a afirmat directorul AFIR; Dorin Opreanu.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus