BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Sistemul de gestionare a deșeurilor de ambalaje e aproape de colaps din cauza taxei mărite

26 ian. 2016

Producătorii au cerut suspendarea taxei de 2lei/kg de ambalaj

Noua taxă pentru ambalaje riscă să blocheze sistemul de gestionare a deșeurilor, dar să și închidă multe afaceri. Taxa din România e mult mai mare ca în alte țări. În acest moment, producătorii care nu pot face dovada reciclării trebuie să plătească o suprataxă de 2 lei / kg de ambalaje. Diferența e că în alte țări această taxă e de 0,27 lei, cum ar fi cazul Ungariei.

Organizația Națională Interprofesională Viticolă (ONIV) avertizează că fără aplicarea unor măsuri de urgență sistemul gestionării deșeurilor de ambalaje ar putea intra în blocaj complet. Aproape 5.000 de companii din diverse domenii trebuie să plătească o taxă care va duce la o criză a reciclării ambalajelor, precum susțin și reprezentanții Romalimenta.

Cum s-a ajuns aici

Producătorii au încheiat parteneriate cu companiile de reciclare a ambalajelor. Operatorii sunt autorizați de Ministerul Mediului. Chiar dacă acești operatori nu își îndeplinesc obiectivele de reciclare, tot producătorii trebuie să plătească suprataxa de 2 lei pentru fiecare kilogram de ambalaj. Asta, în ciuda faptului că sunt supuși unei duble taxări, pentru că și-au achitat contractele de transfer de responsabilități.

Unul dintre cei 10 operatori de reciclare agreați de fondul mediului a surprins săptămâna trecută când a susținut că toate cantitățile declarate în 2015 sunt false. Cu toate acestea, tot producătorii sunt nevoiți să plătească diferența.

Conform ONIV, una dintre companiile de intermediere de reciclare, Rom-Ambalaje a raportat producătorilor în fiecare zi de 20 a lunilor din anul 2015 faptul că au îndeplinit in proporție de 100% target-ul de reciclare, iar producătorii au plătit ca atare taxele contractuale (mult inferioare celor 2 lei/ kg de ambalaje). Pe data de 20 ianuarie 2016, Eco-Rom Ambalaje nu au mai trimis raportul lunii decembrie, dar au anunțat in seara zilei de de 22 ianuarie că rectifica toate declarațiile pe primele 11 luni ale anului 2015 cu ZERO îndeplinire obiective iar pe decembrie raportează cantități care acoperă două luni din an.

Rezulta astfel ca Eco-Rom Ambalaje nu au îndeplinit 80% din cantitățile totale de reciclare pe anul 2015 și că producătorii s-au văzut nevoiți să facă o rectificare anuală cu termen până luni 2016 si vor fi nevoiți să achite taxa de 2 lei/ kg pentru toate ambalajele nereciclate în anul precedent.

Ce măsuri se pot lua pentru evitarea unui infringement

”Membrii ONIV nu pot fi făcuți vinovați de această situație. E evident că ce s-a întâmplat cu Eco-Rom Ambalaje se poate întâmpla oricând cu orice altă firmă de preluare a responsabilității privind reciclarea ambalajelor”, spune președintele ONIV, Mihaela Tyrel de Poix.

Legea adoptată în 2015 nu funcționează cum trebuie, dovada fiind blocajul sistemului. Acesta ar putea atrage o procedură de infringement pentru România, declară și președintele Pro Agro, Emil Dumitru, care îi arată cu degetul pe reprezentanții Ministerului Mediului și a instituțiilor din subordine, care ar fi trebui să verifice activitatea organismelor de transfer a responsabilității.

Viticultorii reuniți în ONIV propun și câteva măsuri care i-ar șutea ajuta pe producători. Aceștia vor ca termenul de plată să fie amânat până când se va putea evalua volumul de ambalaje reciclate în 2015. Cei care au respectat cadrul legal și și-au achitat obligațiile contractuale ar trebui să beneficieze de o amnistie. Cauzele care au dus la această situație trebuie analizate, iar sistemul de gestionare a deșeurilor și cel de reciclare trebuie regândite, urmând ca responsabilitățile să fie clar stabilite, mai propun reprezentanții ONIV.

Noua taxă va duce la creșterea prețurilor

Situația se poate generaliza, avertizează președintele ONIV. ” Dacă astăzi suntem direct atinși doar o parte dintre noi, situația se poate oricând extinde. Vorbim despre o taxa de 2 lei pentru fiecare kg de ambalaj introdus în piață, ceea ce revine la o suma între 0,70 si 0,80 RON pentru o sticlă de vin de o greutate medie de 450g la care adăugam și ambalaj carton, dop, etichetă etc. Sunt sume pe care va trebui să o plătim în plus față de ceea ce achităm astăzi către firme de preluare a responsabilității,” declară Mihaela Tyrel de Poix.

Până atunci, noua taxă de mediu se va regăsi în prețul de la raft și va fi suportată de consumatori. Nu e singura problemă. Producătorii pot fi afectați în mod diferit de aceste penalizări, pentru că procentele de nerealizare a reciclării se distribuie aleatoriu, după cum dorește un organism de transfer, se plânge președintele Pro Agro, Emil Dumitru.

În condițiile în care mulți producători ar putea plăti la fondul de mediu mai mult decât valorează producția, cel mai afectat sector ar fi cel de conserve din legume și fructe. Aici ar putea apărea și cele mai multe falimente.

Mergi sus