BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Veste bună pentru agricultori. Sistemul Național Antigrindină este operațional

19 apr. 2017

Aproape jumătate de milion de hectare pot fi acum protejate de grindină

Ministerul Agriculturii anunță că SNAC, Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este operațional și pregătit pentru intervenții active în atmosferă, pentru combaterea căderilor de grindină. Sistemul a fost pregătit pentru utilizare cu o lună mai devreme față de anul trecut.

Motivul, așa cum arată comunicatul MADR, îl constituie modificările climatice, ”precum temperaturi scăzute, căderi de grindină ș.a., factori ce s-au manifestat atipic față de anii precedenți.” La momentul de față, 34 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină sunt operaționale. Începând cu 15 aprilie, acestea acoperă o suprafață totală de 500.000 de hectare.

Conform programului de dezvoltare pentru sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor , suprafața protejată a crescut cu 78% față de 2016, de la 280.000 de hectare. Ministrul agriculturii anunța în februarie că dorește ca până la finalul anului numărul stațiilor de lansare operaționale să crească la 60, cu trei centre de comandă. În total, suprafața protejată de grindină ar trebui să crească la 835.000 de hectare.

Mergi sus