BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Stocul mondial de cereale scade pentru prima dată în ultimii cinci ani

10 oct. 2017

A crescut, în schimb, recolta mondială de porumb, conform estimărilor

Consiliul Internațional al Cerealelor a actualizat prognozele lunare pentru producția globală de cereale. Recolta estimată este de 2.069 de miliarde de tone, cu aproape 20 de milioane de tone mai mare față de ultima estimare. Estimarea IGC clasează recolta din 2017 pe locul doi. Recordul producției de cereale a fost înregistrat în 2016.

IGC a oferit și o estimare a consumului mondial. Acesta este mai mic cu 28 de milioane de tone față de cel din 2016. Chiar și așa, consumul mondial este mai mare decât producția estimată în 2017 cu aproximativ 27 de milioane de tone, ceea ce înseamnă prima scădere a stocurilor de cereale de pe glob în ultimii cinci ani.

În ceea ce privește producția europeană de cereale, specialiștii așteaptă o ușoară revenire, cu toate că nivelul producției va rămâne sub medie, conform ultimului raport publicat de Comisia Europeană. Raportul mai arată și faptul că prețurile cerealelor nu vor crește, deoarece nu vorbim de o lipsă de resurse care să ducă la acest lucru. De altfel, evoluția relativ constantă a prețului se reflectă și în cotațiile de la bursa Matif, unde tona de grâu se tranzacționează cu 165,25 € pentru contractele cu livrare în decembrie.

Vești mai bune au primit fermierii din SUA și Argentina, cărora li se datorează creșterea estimării pentru producția mondială de porumb. Consiliul Internațional al Cerealelor și-a revizuit prognoza în creștere cu 12 milioane de tone de porumb, totalul estimat fiind de aproape 1.029 de miliarde de tone. Cele mai bogate sunt prognozate pentru Statele Unite și Argentina, în vreme ce Uniunea Europeană ar putea înregistra o recoltă totală de aproape 59 de milioane de tone de porumb.

Și stocurile mondiale de porumb vor crește la aproape 208 milioane de tone, având în vedere consumul estimat de 1.058 de miliarde de tone. Deși producția este mai mare, fermierii nu sunt neapărat fericiți. Cotațiile bursiere pentru porumb sunt în scădere continuă de o lună de zile. La momentul de față, tona de porumb se tranzacționează cu 154,25 €.

Vezi zilnic cotațiile bursiere actualizate pentru cereale, porumb sau rapiță în secțiunea dedicată a site-ului BASF .

Mergi sus