Subvenția APIA pentru stocurile de grâu – când se achită în conturi

Veste bună pentru fermierii români: ce a anunțat Ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță că subvenția pe tona de grâu stocată va ajunge în 29 de zile după ce se aprobă proiectul de act normativ în ședința de Guvern.

Anunțul ministrului a fost făcut vineri, 7 aprilie , iar documentul a fost publicat miercuri, 5 aprilie, pe site-ul MADR.

Petre Daea anunță că traseul banilor pentru subvențiile APIA a fost făcut foarte clar, încă din momentul în care este arpobată hotărârea de Guvern. După trecerea perioadei de consultare publică de 10 zile și după avizarea pentru ministerele de linie, va fi aprobată și Hotărârea de Guvern. Cele 29 de zile presupun o perioadă în care agricultorii își depun cererile, documentele necesare sunt verificate și sunt transferați banii.

Este important de menționat faptul că subvențiile se vor acorda numai fermierilor care aveau cereale pe stoc la data de 1 februarie. În plus, ministrul Agriculturii a anunțat că traderii nu vor putea beneficia de aceste subvenții, deoarece, spune el, aceștia și-au asumat riscul legat de activitatea de comerț. Se așteaptă sume suplimentare, având în vedere intervenția lui Klaus Iohannis la nivelul Consiliului European, în care a afirmat că suma de până acum este mult prea mică pentru față de nevoile fermierilor. De asemenea, se cunosc și eforturile pe care România le-a făcut pentru a crea culoar cerealelor care vin din Ucraina, așa că, aceste suplimentări sunt justificate.

Mai multe țări europene, precum Ungaria, România, Slovacia, Polonia și Bulgaria au semnat o scrisoare prin care au transmis faptul că sumele existente în Politica Agricolă Comună nu sunt suficiente, iar scopul lor nu este de a interveni ca urmare a conflictului din Ucraina.

Ministrul Agriculturii susține ideea de a se introduce restricții sub formă de taxe vamale și măsuri ferme în ceea ce privește importul de cereale din Ucraina. Petre Daea spune că este nevoie de sprijin din partea Comisiei pentru ca piețele să nu fie afectate de conflictul din vecinătate, iar cerealele să nu rămână în țările limitrofe.

Toate aceste acțiuni și decizii au un rol esențial pentru piețele din țări precum România sau în vecinătate cu Ucraina, iar, suportul financiar din partea Comisiei Europene este cât se poate de important în aceste momente.

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus