Află condiţiile, speciile pomicole eligibile şi plăţile necesare pentru subvențiile APIA 2023 pentru pomii fructiferi pe rod

În 2023, APIA va oferi subvenții pentru pomicultorii care dețin livezi de prune, mere, cireșe, vișine sau caise și piersici care produc și valorifică în piață o cantitate minimă de fructe.

Aceștia pot solicita sprijinul prin depunerea unei cereri la centrele APIA în perioada 1 martie - 15 mai, fără a fi penalizați.

PD-19, cunoscut și sub numele de Sprijin Cuplat pentru Venit - Fructe, este un program care presupune acordarea unei plăți unice per hectar de livadă eligibilă pe rod, pentru producția de prune, mere, cireșe, vișine, caise și piersici. În perioada 2023-2027, se va acorda sprijin pentru o suprafață planificată de 12.000 ha, cu o sumă indicativă planificată de 567 euro/ha în 2023. Suprafața de referință a fost stabilită pe baza analizei suprafețelor plătite în perioada 2015-2020. În acest an, subvențiile se acordă în conformitate cu Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023.

Subvențiile APIA pentru pomi fructiferi sunt acordate fermierilor care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate, cum ar fi:

a) să fie beneficiari ai BISS;

b) să fie proprietari sau utilizatori ai unei suprafețe agricole situate în România și identificabile în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS).

În ceea ce privește Sprijinul Cuplat pentru Pomicultură, fermierii trebuie să dețină o suprafață agricolă de cel puțin 1 ha și o parcelă agricolă cu o suprafață de cel puțin 0,1 ha pentru a putea beneficia de PD-19 - Sprijin Cuplat pentru Venit - Fructe (prune, mere, cireșe, vișine, caise și piersici).

Sprijinul financiar acordat de APIA pentru pomi fructiferi este condiționat de îndeplinirea unor cantități minime de producție ce trebuie comercializate anual. Astfel, pentru a beneficia de sprijinul cuplat pentru venit, fermierii trebuie să demonstreze vânzarea următoarelor cantități minime anuale pe hectar:

a) 5,6 tone de prune;

b) 7,8 tone de mere;

c) 4,4 tone de cireșe și vișine;

d) 4,7 tone de caise;

e) 5 tone de piersici.

În plus, pomicultorii trebuie să prezinte dovada comercializării fructelor în stare proaspătă și/sau către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranța alimentelor, conform cerințelor prevăzute de Ordinul ANSVSA nr. 111/2008. Această dovadă poate fi reprezentată de facturi sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Producătorii de pomi fructiferi care dețin unități de industrializare și exploatează livezi trebuie să dovedească industrializarea producției proprii în cantitățile minime stabilite prin documente contabile interne. Termenul limită de depunere a documentelor justificative la APIA este dată de 31 martie a anului următor anului de cerere în curs.

În ceea ce privește subvenția APIA pentru pomicultură, pentru perioada 2023-2027, se preconizează o suprafață planificată de 12.000 ha pentru care se va acorda sprijin, cu un cuantum indicativ estimat de 567 euro/ha în anul 2023, luându-se în considerare suprafețele plătite în perioada de programare 2015-2020. Cuantumul indicativ maxim estimat pentru anul 2023 este de 737,10 euro/ha, iar cel minim estimat este de 510,30 euro/ha. Aceste valori au fost stabilite luându-se în calcul variabilitatea prețurilor.

Raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul nr. 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare în vederea evitării fondurilor neutilizate a stat la baza stabilirii cuantumurilor posibile.

Culturi similare

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus