BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Subvențiile APIA. Câți bani au încasat fermierii

23 aug. 2019

Vezi care sunt cele mai mici, dar și cele mai mari sume plătite, conform APIA

Agricultura românească este polarizată între un număr enorm de ferme mici, de subzistență și câteva ferme cu suprafețe foarte mari. Conform Eurostat, la nivelul anului 2016, în România erau peste 3 milioane de exploatații agricole sub 5 hectare, față de doar 12.310 ferme cu suprafețe mai mari de 100 de hectare. Situația se reflectă și în statisticile referitoare la plata subvențiilor.

Oficialii APIA spun că aproape 60% dintre agricultorii care au beneficiat de o formă sau alta de plăți directe din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în 2017 nu au primit sume mai mari de 500 de euro. Mai exact, peste 490.000 de agricultori au primit în total puțin peste 145 de milioane de euro. Suma reprezintă doar 8,6% din totalul plăților directe făcute în 2017.

De cealaltă parte, 120 de fermieri au beneficiat de subvenții mai mari de jumătate de milion de euro, adică puțin peste 7% din totalul plăților. Peste 2000 de fermieri au încasat plăți mai mari de 100.000 de euro. Un alt procent semnificativ e cel reprezentat de agricultorii care au încasat sume între 500 și 1250 de euro. Pentru ei, APIA a plătit în total peste 165 de milioane de euro. Totalul plăților pentru campania 2017 a fost de 1,69 miliarde de euro. Plățile directe au cea mai mare pondere din totalul subvențiilor și măsurilor de sprijin realizate prin Politica Agricolă Comună. Restul de până la 3 miliarde de euro au reprezentat plăți pentru măsuri de piață și dezvoltare rurală.

Termenul limită pentru acordarea rentei viagere e 2 septembrie

APIA informează că rentierii agricoli se mai pot prezenta doar până la data de 2 septembrie pentru a obține viza aferentă anului 2018. Vizarea carnetelor se poate face la oricare centrul județean APIA sau în București, personal sau prin mandatar.

Cei care trebuie să își reînnoiască viza au nevoie de următoarele documente în original: carnetul de rentier agricol, actul de identitate, decizia de la comisia medicală sau decizia de pensionare pentru solicitații pensionați pe caz de boală sau pentru limita de vârstă, procura notarială pentru mandatar sau tutore, contractul sau contractele de arendă, extrasul de cont pe numele rentierului agricol și declarația pentru obținerea vizei anuale.

Plata rentei viagere agricole se face într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a următorului an în care aceasta e datorată. Plata se face prin virament bancar sau mandat poștal. În anumite situații, în care persoanele eligibile nu au intrat în posesia rentei, procedura de plată se poate relua și după termenul de 30 noiembrie.

Profită de ofertele speciale BASF

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus