BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Subvenții APIA: câți fermieri au primit banii până astăzi

11 nov. 2017

APIA a anunțat sumele autorizate la plată

APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) a anunțat ultimele date despre situația autorizărilor la plată pentru subvenția aferentă campaniei 2017. Până acum, conform MADR, APIA a pltit 875,25 de milioane de euro. Avansul din subvenția APIA ajunge în conturile a 727.214 fermieri care au depus cererea unică de plată a subvenției.

Din totalul celor peste 875 de milioane de euro, mai mult de 604 milioane provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), în timp ce restul de 270,5 milioane de euro reprezintă finanțare din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național.

În total, într-un an de zile, mai exact în perioada 16 octombrie 2016 – 6 noiembrie 2017, APIA a autorizat la plată nu mai puțin de 2,765 miliarde de euro. Majoritatea banilor, 2,48 de miliarde au fost alocați pentru campania 2016 din FEGA, FEADR și bugetul național, în vreme ce peste 276 de milioane de euro au fost alocați pentru măsuri de piață și comerț exterior sau ajutoare de stat și alte reglări de plăți efectuate pentru campaniile precedente.

Fermierii vor beneficia de o nouă subvenție

Guvernul intenționează să introducă o nouă subvenție pentru fermierii din sectorul zootehnic. Este vorba de un ajutor de minimis de până la 15.000 de euro, care să vină în sprijinul celor ce investesc în ferme de porci cu rasele Bazna și Mangalița. Valoare sprijinului financiar este de 250 de lei pe cap de porc și nu poate depăși 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare. În total, guvernul va aloca un milion de euro pentru această schemă de ajutor de minimis.

Oficialii au anunțat această nouă măsură în cadrul unui târg de profil organizat la Iași și spun că au început deja procedurile, iar proiectul de lege a intrat în dezbaterea publică, fiind disponibil pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. ”Vom continua cu programul pentru lână, sprijinirea creșterii porcilor din rasele autohtone Bazna și Mangalița și sunt și alte programe precum apa gratis pentru irigații”, a declarat secretarul de stat Sorin Roșu-Mareș, citat de Agrointeligența .

Cei care vor să beneficieze de acest ajutor de minimis vor trebui să încheie un contract cu un procesator autorizat, să primească cu titlu gratuit minim doi purcei, dar număr par de la procesatorul cu care au încheiat conractul, să livreze cel puțin 50% din purceii primiți gratuit, având o greutate de cel puțin 130 kg fiecare, să respecte structura rației furajere stabilite în contract și să aibă registrul exploatației completat și actualizat.

Mergi sus