BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Subvenții APIA: Cererea unică se mai poate depune până pe 15 mai

12 mai 2017

Câte cereri s-au depus până acum și care sunt șansele ca termenul-limită să fie prelungit

Campania de depunere a cererilor unice de plată la APIA va lua sfârșit pe 15 mai, odată cu expirarea termenului-limită. Până acum s-au depus aproape 750.000 de cereri, pentru o suprafață de peste 5,84 de milioane de hectare.

Nu toți fermierii au ajuns însă la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, sau nu au reușit să își rezolve problemele. De aceea, oficialii anunță că sediile județene și locale ale APIA vor avea program normal de lucru și în weekendul 13-14 mai. În plus, șefii APIA fac un apel către fermieri să respecte programările făcute pentru a depune cererea unică de plată, ca să nu apară întârzieri sau perturbări în fluxul de lucru al dosarelor.

Chiar și ministrul agriculturii a făcut un apel către fermieri, pentru a contacta de urgență centrul județean sau local APIA de care aparțin, în cazul în care nu se pot sau nu s-au putut prezenta la data programată. Autoritățile estimează însă că majoritatea fermierilor vor reuși să depună cererea unică de plată în termenul valabil pentru depunerea actelor necesare fără a primi penalizări.

România nu a cerut o prelungire a termenului de depunere a cererilor unice de plată

Comisarul european Phil Hogan a anunțat săptămâna trecută că țările care consideră că nu pot respecta termenul-limită de 15 mai pot cere o prelungire până pe 15 iunie, tocmai pentru ca un număr cât mai mare de beneficiari ai subvențiilor să poată accesa plățile integrale. România nu a solicitat însă o astfel de prelungire.

Reprezentanții fermierilor speră că autoritățile vor încheia cu bine campania 2017 de depunere a cererilor unice APIA, având în vedere că aproape trei milioane de hectare, aproximativ o treime din suprafața agricolă declarată de fermierii români nu este acoperit încă în cererile unice preluate de APIA. ”Nu știu dacă fizic este timp să fie depuse cereri și pentru această suprafață. Dacă vor fi excepții, probabil ministrul agriculturii își va asuma o prelungire. Dar aici este decizia exclusivă a șefului MADR. Noi, în urma semnalelor pe care le vom primi din teritoriu, vom cere, probabil pe cale de excepție, prelungirea termenului”, afirmă Emil Dumitru, liderul Pro Agro, conform AgroIntel .

Ministrul Daea rămâne însă categoric pe poziții și nu va accepta niciun fel de prelungire a termenului de 15 mai, așa cum dă de înțeles și Laurențiu Baciu, șeful LAPAR: ”Cred că în jur de 98% dintre membrii LAPAR au depus cererea unică. Ceilalți încă au probleme mari cu primarii, care le condiționează înscrierea la APIA prin obligarea să plătească impozitele proprietarilor de terenuri. Ce-i drept, procentul nu e foarte ridicat. Sperăm ca și cei care au astfel de probleme să și le rezolve până pe 15 mai”, a mai declarat Baciu pentru Agrointeligența.

AFIR: Fermierii au depus peste 3.000 de proiecte pentru investiții rurale neagricole

Interesul pentru deschiderea unor mici afaceri la țară a fost foarte mare în primele cinci zile ale sesiunii de primire a proiectelor pentru investiții agricole și nonagricole, lansată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Până acum, la AFIR s-au depus 3.050 de cereri, la nivel național, plus pentru Delta Dunării. Valoarea proiectelor se ridică la peste 160 de milioane de euro.

„Cele mai multe cereri de finanțare s-au depus pentru finanțarea unor investiții neagricole în mediul rural. Vorbim despre investiții mici, cu sprijin financiar foarte accesibil, care permit și celor care desfășoară deja o activitate agricolă în mediul rural să își diversifice activitatea oferind servicii, deschizând ateliere de producție sau pensiuni agroturistice. Interesul foarte mare este normal, pentru că proiectele sunt accesibile și ușor de pus în practică, suma care poate fi obținută fiind de până la 70.000 de euro,” a declarat Adrian-Ionuț CHESNOIU, directorul general al AFIR.

AFIR mai primește proiecte pentru sesiunea 2017 până la 31 iulie, în limita fondurilor disponibile. Plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% față de suma alocată fiecărei submăsuri. La momentul de față, fondurile s-au epuizat pentru: submăsura 4.3A (infrastructura de acces agricolă), măsura 6.2 (Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale și Strategia ITI Delta Dunării) și măsura 7.2 (infrastructură educațională, rutieră și rutieră – zona montană). Cei care vor să vadă în timp real fondurile disponibile prin PNDR 2020 o pot face pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale .

Pentru proiectele private mai sunt disponibile următoarele linii de finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020:

  • sM 4.1 „Investiții în exploatații agricole (teritoriu național și ITI – Delta Dunării)”
  • sM 4.1a „Investiții în exploatații pomicole (teritoriu național și ITI – Delta Dunării)”
  • sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”
  • sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (teritoriu național și ITI – Delta Dunării)”
  • sM 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole (teritoriu național și ITI – Delta Dunării)”
  • sM 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”
  • sM 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”.

Mergi sus