BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

De ce s-a prelungit termenul de plată al subvențiilor APIA

30 iun. 2016

Întârzierea subvențiilor îi face pe fermieri să ceară explicații autorităților. Care este noul termen


Ministrul Agriculturii a anunțat un nou termen pentru plata subvențiilor pentru fermieri. Termenul-limită de 30 iunie a expirat , iar fermierii le cer explicații celor de la APIA și reprezentanților ministerului. ”Nu am putut face toate plățile directe pentru fermieri până la 30 iunie. Ne vom încadra totuși în cerința Comisiei Europene, potrivit căreia, pentru a nu plăti penalități, trebuie efectuate 80% din plăți până la 30 iunie. Termenul se va amâna până la 30 septembrie pentru cei 100 sau 200 de fermieri cu probleme deosebite, care trebuie să se rezolve până atunci”, a declarat ministrul agriculturii într-o conferință de presă.


România a profitat de prelungirea termenului-limită, anunțată de comisarul european Phil Hogan și a solicitat ca termenul de plată a subvențiilor agricole pentru campania 2015 să fie plătite până pe 30 septembrie. Inițial, șeful MADR anunța că termenul va fi prelungit cu cel mult o lună. ”Am solicitat prelungirea, nu pentru a încetini ritmul în care se realizează plățile, ci pentru a ne asigura că nu vor exista penalizări pentru fermierii români. Plățile se realizează întru-un ritm alert, știm cât este de important pentru toți fermierii să primească banii cât mai repede", a afirmat ministrul Agriculturii.


Noul termen pentru plata subvențiilor a fost fixat pentru 30 septembrie 2016


Pentru crescătorii de animale, termenul de plată a fost fixat de APIA pentru săptămâna viitoare, fără ca oficialii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură să fi precizat și o dată exactă. ”Pentru crescătorii de animale avem două componente, Sprijinul Cuplat Zootehnic și Ajutorul Național Tranzitoriu. APIA a făcut mari eforturi ca odată cu începerea plăților pe zootehnie să fie incluși și crescătorii care au fost în control”, a adăugat ministrul, care a acuzat din nou probleme cu softul APIA drept cauză pentru întârzieri.


Chiar și așa, până acum sau efectuat plăți de 1,48 miliarde de euro, afirmă Irimescu. În ceea ce privește fermierii care au intrat în eșantionul de control, până joi, APIA a virat deja în conturi 230 de milioane de euro. Pentru fermierii din sectorul lactatelor, APIA a plătit până acum peste 8,7 milioane de euro, reprezentând 17.014 cereri, precum și ajutorul excepțional pentru porcine, de peste 2,3 milioane de euro pentru 241 de fermieri.


Cuantumul subvenției pentru lucernă crește de 7 ori


APIA le-a făcut însă și câteva surprize fermierilor care au avut cereri pentru soia sau lucernă. Pentru cultura de soia, sprijinul cuplat scade la 269,06 euro, față de cuantumul de 325 de euro/ha notificat la Comisia Europeană. Cauza o reprezintă creșterea suprafeței de referință la 110.000 de hectare. În schimb, cea mai mare creștere a cuantumului vor primi fermierii care au cultivat lucernă, peste 400 de euro/ha. Aici cauza a fost descalificarea fermelor mari care au exportat lucerna.


”Ne bucurăm că s-a ajuns la această sumă pentru lucernă, pentru că această cultură impactează și sectorul zootehnic. De obicei cei care au în exploatații lucernă au și zootehnie. La orez avem 649,43 euro/ha, la hamei 584,17 euro/ha. La sfeclă a crescut cuantumul la 786,3 euro/ha”, a explicat directorul APIA, Ion Faur. Acesta a promis că pe viitor APIA îi va informa mai bine pe fermieri cu privire la criteriile de eligibilitate pentru fiecare schemă în parte.


Mulți fermieri au pierdut subvențiile din cauza exporturilor


”Pe site-ul APIA va fi instalată o informare foarte solidă pe fiecare schemă în parte, ce presupune și elemente de eligibilitate. Intenția este ca la nivel de instituție să creăm și acea interfață cu fermierul despre care tot vorbim din 2012, prin care agricultorul să fie informat foarte corect și cu privire la decizia de plată, adică să aibă fereastra lui cu informații dedicate. În plus, va exista și un link separat, unde vor apărea informații generale despre schemele de plată”, a adăugat șeful APIA.

Mergi sus