Subvențiile APIA sunt în pericol datorită obținerii documentelor de către fermieri

Angajații din primării cer acțiune guvernamentală pentru obținerea subvențiilor

Adeverințele esențiale eliberate de primării pentru obținerea subvențiilor agricole sunt acum în pericol, pe fondul deciziilor luate la nivelul acestor instituții. Fermierii ar putea întâmpina dificultăți în obținerea acestor documente vitale, deoarece angajații din primăriile comunale anunță proteste care vor afecta funcționarea normală, începând de luni, 18 martie.

Angajații din primăriile comunale, nemulțumiți de condițiile salariale, pregătesc acțiuni de protest începând cu data menționată. Dan Cârlan, liderul Sindicatului Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România (SCOR), a detaliat planurile pentru grevă într-o conferință de presă susținută joi, 14 martie.

Potrivit declarațiilor lui Cârlan, protestul va consta inițial în greve de avertisment de două ore zilnic, urmând ca ulterior să fie adoptată și metoda grevei japoneze, unde angajații vor trata petițiile și solicitările cu un ritm redus, respectând doar termenele prevăzute de lege.

Află ce a declarat Dan Cârlan către guvern!

Dan Cârlan a transmis către guvern că acordurile anterioare de suspendare a protestului expiră luni dimineață și că se revine la programul planificat de grevă. De la începutul săptămânii viitoare, angajații din primăriile comunale din întreaga țară se vor alătura protestului. Acesta va debuta cu o săptămână de greve de avertisment, câte două ore pe zi. Nu va fi anunțată o oră fixă pentru acțiune, cu scopul de a maximiza impactul. De asemenea, petițiile și solicitările vor fi tratate doar în limitele termenelor prevăzute de lege.

El a subliniat că protestele sunt o reacție a lipsei de acțiune din partea guvernului în ceea ce privește revendicările salariale. Angajații din primăriile de comună, susține Cârlan, sunt singurii din sistemul bugetar care nu au beneficiat de majorări salariale în acest an, cu toate că guvernul promisese o creștere de 500 de lei brut.

Conform agrointel.ro , liderul sindical a subliniat că guvernul ar trebui să examineze situația bugetară în luna aprilie și să ia o decizie cu privire la creșterile salariale solicitate. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Este necesară o acțiune concretă, nu doar promisiuni, conform declarațiilor sale.

În contextul acestor factori, există riscul ca fermierii să întâmpine dificultăți în obținerea adeverințelor necesare pentru a accesa subvențiile agricole, pe care aceștia trebuie să le depună la APIA începând cu data de 4 aprilie. Aceste adeverințe, eliberate de primării, sunt esențiale pentru confirmarea dreptului fermierilor la aceste fonduri.

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus