Subvențiile APIA riscă să fie blocate

Fermierii ar putea să nu mai primească la timp subvențiile dacă nu se respectă calendarul pentru elaborarea Planului Național Strategic

Fermierii români riscă să rămână cu subvențiile APIA blocate, dacă guvernul nu elaborează la timp Planul Național Strategic (PNS), conform calendarului european. Este avertismentul făcut marți în Parlament de ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii, George Cățean. Planul României ar trebui să fie finalizat până în septembrie 2022, altfel fermierii nu vor mai primi subvenții în 2023.

„Planul Naţional Strategic ar trebui să fie prioritatea numărul zero pentru noi. Cele aproximativ 20 de miliarde de euro pe care le vom avea la dispoziţie până în 2027 trebuie să aibă un plan. Avem un deadline, septembrie 2022, ca acest Plan Naţional Strategic să fie finalizat. Cu toţii ar trebui să ne propunem ca în 2023 să nu fim în situaţia în care să nu putem să dăm plăţile directe pe Pilonul I sau să nu putem deschide măsuri care să vizeze investiţia în agricultură şi dezvoltare rurală”, a spus George Căţean, conform Agerpres.

Debirocratizarea ar putea fi procesul prin care finanțarea din fonduri nerambursabile s-ar putea face mai ușor, susține Cățean. „Tot pentru finanţare cu fonduri nerambursabile consider că debirocratizarea este un element important şi cred că putem face fluxuri mult mai uşoare de accesare a acestor finanţări, poate şi o agenţie unică care să aducă finanţări în mediul rural ar putea fi o soluţie în viitor. Nu în ultimul rând, încurajarea fermelor de familie ar trebui să fie un obiectiv important pentru PNS. Într-adevăr, de pe pilonul II ne lipsesc aproximativ 1,3 miliarde de euro faţă de vechea programare financiară, dar cred că împreună putem găsi soluţii pentru a suplini lipsa acestui buget”, a mai spus acesta.

Cățean a amintit și de PNRR, subliniind importanța menținerii populației în mediul rural. Una dintre măsurile de încurajare ce poate da rezultate este susținerea primelor de instalare pentru tinerii fermieri, la care să se poată adăuga și finanțarea activităților neagricole din mediul rural. „Un alt element important este PNRR şi sunt aici câteva obiective pe care le veţi găsi în programul de guvernare: menţinerea mediului rural populat. Sunt crescut la sat, în momentul de faţă locuiesc într-un sat şi îmi doresc ca aproximativ 46% din populaţia care se găseşte la sat să fie activă în mediul rural. Pentru asta avem nevoie de învăţământul profesional şi tehnic adaptat cerinţelor muncii, avem nevoie de ferme demonstrative (…), avem nevoie de retehnologizarea şcolilor cu profil agroalimentar. Să nu uităm că şi în sectorul agricol, la fel ca în alte sectoare, avem o mare lipsă pentru ceea ce înseamnă forţa de muncă. Putem veni şi cu o serie de beneficii fiscale pentru o anumită perioadă de timp pentru entităţile care îşi încep activitate în mediul rural. De mai bine de un deceniu vorbim de cooperare şi asociere în agricultură. Da. Este nevoie. Este nevoie mai ales pentru acele entităţi mici, pentru ferme de familie care au numai de câştigat de pe urma asocierii, dar pentru asta este nevoie de un cadru legislativ care să fie încurajator şi aici putem lucra împreună. Este nevoie de beneficii fiscale, poate că am putea să le particularizăm şi mai mult şi mai ales este nevoie de încurajare pe asociere”, a adăugat George Căţean, conform Agerpres.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus