BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Subvențiile pentru crescătorii de animale vin de miercuri

24 mai 2016

APIA începe plățile pe 25 mai pentru aproape 190.000 de fermieri


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va începe săptămâna aceasta plățile pentru crescătorii de animale. Aproape 190.000 de fermieri așteaptă banii din subvențiile de la APIA, după întârzieri care i-au pus în dificultate pe mulți dintre ei. Aceștia ar trebui să primească miercuri, 25 mai, subvenția integrală.


”Pentru zootehnie avem 192.000 de cereri, dintre care 130.000 sunt și cu vegetal. Acolo există deja componente plătite și sunt 102.000 cereri care vor intra în plățile pentru înverzire pe care colegii mei în timpul săptămânii care a trecut le vor finaliza și pentru introducerea datelor pe zootehnie”, spune directorul APIA, Florin Faur. ”Partea acesta reprezintă unul dintre subiectele mari care ne sunt solicitate și ne ocupăm de ea. Este teribil de spus pentru un județ anume sau pentru un caz anume exact care este situația de aceea am dat această posibilitate de a întreba direct la APIA”, a adăugat acesta.


Cei care se ocupă de creșterea bovinelor ar trebui să primească un sprijin de până la 900 de euro pe cap de animal, în timp ce crescătorii de ovine ar putea primi un sprijin cuplat de aproape 16€ pentru fiecare animal. Autoritățile au alocat peste 316 milioane de euro pentru plata subvențiilor în zootehnie. Suma totală alocată este pentru un număr limită de 300.000 de capete de bovină iar numărul de animale înscrise este destul de mic. Calculul e simplu și anume înmulțim numărul maxim de capete adică 300.000 cu 250 de euro cât este acum pe cap de animale și împărțim la numărul de capete eligibile adică 80.000. Rezultă un cuantum de 937,5 euro pe cap de animal. Practic noi avem deja 120 – 130 de mii de animale în Registrele Genealogice dar multe cad la plată din cauză că depășesc vârsta de 8 ani”, spune președintele Federației Crescătorilor de Bovine, Claudiu Frânc, citat de AgroIntel .


Recent, ministrul Agriculturii a subliniat importanța subvențiilor pentru producătorii din zootehnie. Șeful agriculturii a subliniat importanța de a găsi soluții pentru fermierii afectați de criza de pe piața laptelui și a cărnii. Pentru a-i ajuta să iasă din impas, autoritățile au analizat o serie de măsuri, precum: reducerea costurilor de colectare a laptelui, o eventuală reducere a accizei la motorină pentru cei care colectează laptele, plata subvențiilor pe 25 mai, alimentarea programului ”Laptele în școli„ cu lapte de la fermele locale sau monitorizarea prețurilor.


”Situația din sectorul laptelui necesită măsuri urgente, pe termen mediu și lung, care să îi mulțumească pe cei din întregul lanț alimentar. Nu-mi doresc dispariția niciunuia de pe lanț, dar trebuie să avem în vedere faptul că greul cade mai ales pe fermier. Acesta e sub presiunea prețului foarte scăzut la lapte”, a spus ministrul Irimescu.

Mergi sus