BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Termene limită la APIA pentru sprijinul cuplat și renta viageră

29 aug. 2016

Rentierii trebuie să se prezinte la APIA până pe 31 august pentru vizarea carnetelor

Rentierii agricoli care vor să primească renta viageră pentru anul 2015 trebuie să aibă carnetele vizate de APIA până la finalul lunii august. Fermierii care au domiciliul în București pot veni atât la centrul APIA din București, cât și la centrul APIA din Ilfov.


Rentierii pot veni personal, pot trimite un mandatar, în baza unei procuri, sau printr-o persoană desemnată prin hotărâre judecătorească. Pentru vizarea carnetului de rentier, cei care se prezintă la APIA trebuie să prezinte actul de identitate în original al rentierului, contractul sau contractele de arendare, documente coordonate bancare opționale, dacă este cazul decizia dată de comisia de expertiză medicală pentru stabilirea gradului de invaliditate și carnetul de rentier.

Renta viageră agricolă se poate primi doar pe durata vieții rentierului. Moștenitorii acestuia pot încasa renta datorată pentru anul 2015 doar dacă depun la orice centru județean APIA actul de succesiune, certificatul de legatar, hotărârea definitivă și irevocabilă de succesiune, actul de identitate al moștenitorului solicitant, împuternicirea sau declarația notarială prin care ceilalți moștenitori își dau acordul pentru solicitarea și încasarea rentei viagere și un extras de cont pe numele celui care solicită renta viageră. Moștenitorii trebuie să se prezinte la APIA până pe 31 august 2016.


Ce documente cere APIA pentru sprijinul cuplat


Conform AgroIntel , Fermierii care vor să primească sprijinul cuplat vegetal pentru soia trebuie să aducă până pe 31 martie 2017 la APIA notele de intrare sau recepție a furajelor de soia, factura sau contractul de închiriere a instalației de procesare, contractul încheiat cu o unitate de procesare a boabelor de soia, cel de vânzare a mărfii, factura de achiziție a semințelor și documentul de certificare a lotului.


Pentru fasole și mazăre boabe trebuie aduse la APIA până pe 1 septembrie: contractul cu unitatea de industrializare, factura de livrare a producției, factura de achiziției a semințelor sau buletinul de analiză oficială. Procesatorii care cultivă fasole sau mazăre boabe vor face dovada procesării producției proprii prin documente contabile interne până la data de 1 noiembrie pentru anul de cerere.

Cei care cultivă orez trebuie ca până la data de 15 noiembrie să prezinte la APIA dovada că au comercializat cel puțin 4,5 tone și factura doveditoare pentru semințele certificate. Pentru sămânța de cartofi trebuie arătat că se valorifică cel puțin 20,2 tone/ha, în timp ce la hamei trebuie produs minim 490 kg de conuri uscate la hectar. La sfecla de zahăr este nevoie de dovada vânzări a minim 26,4 tone/ha și dovada folosirii de sămânță certificată pentru culturile înființate începând cu 2016.


Legumicultorii care cultivă tomate pentru industrializare trebuie să prezinte până la 1 noiembrie sau, pentru următoarea cultură, până pe 15 iunie 2017, contractul cu unitatea de procesare înregistrată pentru siguranța alimentelor și dovada valorificării a cel puțin 30 de tone la hectar. Pentru legumele cultivate în sere sau solarii, fermierii trebuie să se prezinte la APIA până pe 1 februarie 2017 cu certificarea pentru semințe, buletinul de analize oficiale sau documentele echivalente, contractul și factura aferenta valorificării producției la o unitate de procesare.


Pentru lucernă, fermierii trebuie să facă până la 31 martie 2017 dovada că au realizat anual minimum 15 tone/ha de masă verde sau 3,75 de tone de fân la hectar, dovada comercializării a cel puțin producției minime, dovada consumului pentru animale a cel puțin producției minime, dovada folosirii de semințe certificate și factura de achiziție a acestora.


Pentru horticultorii care au cultivat fructe precum merele pentru industrializare, actele necesare a fi depuse la APIA până pe 1 decembrie sunt: dovada vânzării a cel puțin 7800 kg/ha către o unitate de industrializare. Cuantumul producției pentru prune este de 5,6 tone la hectar, pentru cireșe sau vișine de 4,4 tone, iar pentru caise de 4,7 tone. Dovada procesării producției proprii se va face prin documentele contabile interne.

Mergi sus