BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Vești bune pentru agricultori. Termenul de depunere a Declarației 600 se amână până la 1 martie

23 ian. 2018

Ministerul Finanțelor a publicat pe site proiectul de ordonanță de urgență. Autoritățile ar putea lua în calcul inclusiv eliminarea formularului

Ministerul Finanțelor Publice a modificat termenul de depunere a Declarației 600, privind obligațiile referitoare la contribuțiile sociale până la 1 martie 2018. Modificarea vizează ordonanța de urgență nr. 79/2017, ce reglementează obligația de depunere a declarației privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate de către persoanele fizice obligate la plată până la 31 ianuarie, inclusiv a anului pentru care se stabilesc contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate. Printre categoriile de persoane fizice vizate se află cei ce realizează venituri din agricultură, silvicultură, piscicultură, sau arendarea terenurilor.

Autoritățile au recurs la amânarea termenului de depunere a Declarației 600 pentru a evita riscul neconformării, dat de faptul că noul model fiscal presupune ca acest formular să fie depus și de către unele categorii de persoane care nu aveau această obligației înainte de 1 ianuarie 2018, în special agricultorii. O altă posibilă măsură, luată în calcul de oficiali, ar fi chiar să se elimine această declarație, conform Mediafax.

Formularul 600 trebuie depus de persoanele fizice care au obținut venituri extra-salariale cumulate de cel puțin 22.800 de lei în anul 2017. Sursele de venit pot fi activități independente (PFA / PFI), investiții, cedarea folosinței bunurilor (arende sau chirii), asocieri cu persoane juridice, agricultură, piscicultură, silvicultură, precum și alte surse. Astfel, cei ce au depășit anul trecut plafonul de 12 salarii minime vor plăti contribuțiile pentru pensie și asigurări de sănătate. Cei ce nu au realizat venituri peste plafonul de 22800 de lei nu au obligația să depună declarația 600 și nu datorează contribuții sociale în anul 2018.

Mergi sus