Tinerii fermieri ar putea începe să primească terenuri din noiembrie

Agenția Domeniilor Statului urgentează inventarierea terenurilor

Vești bune pentru fermierii tineri care au depus cereri pentru a putea să dezvolte afaceri în domeniul agricol. Agenția Domeniilor Statului a prioritizat inventarierea terenurilor, pentru ca acestea să fie atribuite fermierilor cu vârsta de până la 40 de ani.

Agenția Domeniilor Statului, în urma hotărârii de Guvern nr 626/2001 care aprobă Normele Metodologice pentru aplicarea Legii nr. 268/2001, are dreptul de a concesiona sau arenda terenuri destinate agriculturii, libere de contract, cu o suprafață de până la 50 ha. Astfel, autoritățile pot atribui tinerilor fermieri terenuri, pentru a-i ajuta să pună bazele unei ferme. Condițiile de eligibilitate includ absolvirea unei facultăți cu profil agricol și încadrarea în vârstă (până în 40 de ani).

Atribuirea terenurilor ar putea începe din luna noiembrie

Directorul ADS., George Sava, a precizat la TVR că luna noiembrie ar putea fi începutul sesiunii pentru acordarea terenurilor către tinerii fermieri din România: „Sperăm ca la începutul lunii noiembrie să avem sesiunea pentru tinerii fermieri. Nu va fi o sesiune mică, vor fi foarte multe terenuri scoase pentru tineri, pentru că trebuie să le valorificăm. Avem sute de cereri din partea tinerilor fermieri, ăsta a fost unul dintre motivele care ne-a determinat să urgentăm și inventarierea, inventariere care este supusă și unor presiuni mari de ordin de fond funciar, de reconstituirea dreptului de proprietate”, conform Agroinfo .

La nivelul Uniunii Europene, doar 11% dintre fermieri se încadrează în limita de vârstă de până în 40 de ani, astfel că, atât în România cât și în celelalte state ale Uniunii, insituțiile publice depun eforturi pentru a-i ajuta pe tineri să se orienteze către o carieră în domeniul agricol și să își înceapă propria afacere. Printre dificultățile pe care le întâmpină tinerii fermieri se numără închirierea sau cumpărarea terenurilor de care au nevoie.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus