BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Toamna se numără... lecțiile agricole!

7 oct. 2016

Editorial: fermierii care și-au însușit învățăturile de anul trecut au avut rezultate mai bune în 2016

Toamna anului 2016, o toamnă cu lumină de miere, ar spune poeții. Agricultorii, însă, imediat ar face observația că este anotimpul care poartă în modul cel mai evident poverile unui an agricol solicitant, pe mai multe planuri. Pe lângă amânarea repetată a plății promiselor subvenții, seceta și arșița au lăsat urme adânci, mai ales în zona agricolă a Moldovei. Pe fondul lipsei precipitațiilor și al temperaturilor ridicate din perioada iunie-august 2016, se constată pierderi semnificative de recolte.

Lecția irigațiilor

În județul Botoșani, aproape jumătate din suprafața arabilă de aproximativ 300 de mii de hectare a fost pârjolită de secetă, iar despre irigații aproape că nu putem discuta. Dacă în anul 1989, se irigau peste 50 de mii de hectare de teren, în această vară s-au aplicat udări ale culturilor pe maximum 2.000 de hectare. În zonă, seceta s-a manifestat de timpuriu, constatându-se pierderi și la cultura de grâu - recolte de maxim 1 tonă/ha, în arealul agricol din Lunca Prutului. După un an agricol atât de dificil, fermierii spun că pagubele nu ar fi fost atât de mari, dacă exista posibilitatea de a asigura prin irigații apa necesară dezvoltării plantelor. Unii dintre fermieri, în special cei care exploatează suprafețe mai mari, au învățat lecția irigațiilor și caută soluții de a investi măcar în reabilitarea vechilor instalații, dacă nu pentru realizarea unor noi sisteme de irigații.

Cine știe,... recoltează!

Tabloul toamnei agricole 2016 arată și faptul că există situații în care lecția acestui an agricol a fost mult legată și de profesionalismul fermierilor. Chiar în condiții de secetă, acolo unde fermierii s-au informat și au aplicat tehnologii adaptate, rezultatele în producție s-au dovedit a fi mai bune decât se previziona. În județul Galați, de exemplu, inițial se estimase că suprafața afectată de secetă va ajunge la peste 97 de mii de hectare. După recoltarea culturilor, s-a constat faptul că suprafața afectată s-a redus la 18,8 mii de hectare. Pe restul teritoriului arabil, de aproximativ 300 de mii de hectare, producțiile au fost normale. Variațiile au depins de priceperea și de resursele fiecărui fermier, existând culturi cu recolte chiar mai mari decât anul trecut. Potrivit unui raport al DADR Galați, creșterea cea mai spectaculoasă a fost la secară – în 2016, recolta medie a fost triplă, față de anul 2015; la grâu, s-a obținut o medie de 3,4 tone/ha, față de 2,8 tone/ha în anul 2015. Tehnologia a contat!

Sănătatea plantelor, premisă esențială în creșterea producțiilor!

Se spune că nu este de niciun folos să ascultăm învățăturile, dacă nu le aplicăm. Faptul că și-au însușit lecția din anii anteriori, a protecției fitosanitare a culturilor pentru creșterea producțiilor și a profitului, în anul 2016 a fost dovedit practic de către fermierii profesioniști. Spre exemplu, agricultorii care au ales cultura de sfeclă de zahăr, au dat startul colaborării cu profesioniștii încă din toamna 2015, pentru stabilirea celor mai potrivite scheme tehnice pentru păstrarea sănătății plantelor . Răsplata a venit, prin obținerea de recolte onorante, la finalul unui an agricol dificil. ”Județul Neamț este cel mai mare cultivator de sfeclă din România, cu cele peste 3.000 ha destinate acestei culturi, în 2016. În clasament, urmează tot un județ din Moldova, respectiv Iași, cu aproximativ 2.700 ha ocupate cu sfeclă.. Explicația este dată de faptul că la Roman există o fabrică de zahăr, ceea ce înseamnă că sfecla are piața asigurată. Dar, fără o tehnologie adecvată de protecție a culturii nu pot fi obținute cantități mari la hectar și, bineînțeles, nici profit ridicat / unitatea de suprafață. Pentru cele 65 ha cu sfeclă de zahăr, noi am investit în tehnologie aproximativ 1.600-1.700 euro/ha pentru o producție programată de 70-80 tone/ha. Protecția culturii reprezintă un capitol important, distinct și pe care obligatoriu îl realizăm doar cu performerii. Astfel, am putut stăpâni foarte bine prima parte a vegetației la sfeclă, atunci când au existat chiar mai multe ploi decât ne-am fi dorit și, ca urmare, mari pericole de boli și de buruieni”, spunea dr ing Vasile Silaghi Pop, administrator al Business Agro Consulting SRL Girov, județul Neamț.

Fermierii pot să își dirijeze câștigul, prin creșterea cantității și a calității producției de sfeclă de zahăr, cultura având desfacerea asigurată și fiind consistent subvenționată. Există profesioniști care conștientizează acest lucru și valorifică oportunitatea la maximum, dar numărul acestora încă mai poate să crească. ”La Ziua Sfeclei, eveniment desfășurat recent la Ferma Vălenii Doamnei-Girov, Neamț, am prezentat atât erbicide preemergente și postemergente specifice, cât și tratamente fungice împotriva bolilor existente în zona Moldovei, cu precădere Ramularia și Cercosporioza. Am prezentat erbicidele Pyramin® Turbo și Frontier® Forte , care, aplicate combinat, controlează foarte bine atât buruienile monocotiledonate, cât și pe cele dicotiledonate. De asemenea, trebuie reținut erbicidul sistemic Stratos® Ultra – pentru sfeclă, dar și pentru porumb – este considerat de noi cel mai rapace graminicid de pe piață; într-o doză ușor mai ridicată poate controla chiar și stuful din culturi. În ceea ce privește protecția culturii de sfeclă împotriva bolilor , am prezentat produsele Tango® Super și Duett® Ultra, ambele axate pe combaterea cercosporiozei și a alternariozei. La ferma din Girov, s-au putut vedea și rezultatele practice, într-un an dificil ca acesta. Aș dori să constat că la anul va crește numărul fermierilor care utilizează atât de necesarele produse fitosanitare. Mai mult, aș vrea să văd că nu se limitează la o gamă redusă de produse pentru combaterea bolilor și a buruienilor, așa cum se întâmplă astăzi. Fermierii să nu uite că, prin abordări profesioniste și curajoase, își pot asigura șansa unui câștig mai bun, fiindcă sfecla de zahăr permite acest lucru”, sublinia Mihai Rusu, reprezentant BASF pentru județele Iași, Botoșani, Suceava și Neamț.

Așteptăm cu interes următoarea recoltă, spre a avea semnele practice despre cine și ce lecții a reținut din anul 2016, cine și cât a respectat principiul potrivit căruia e obligatoriu să înveți repede din greşeli, fiindcă într-o viață nu ai timp să le faci pe toate...

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 22 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Mergi sus