BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Meteorologii sunt îngrijorați. Cum va fi vremea în această vară

25 mar. 2016

Vezi care sunt estimările experților ANM pentru vara lui 2016

Nu se anunță vremuri prea bune pentru fermieri nici în 2016. Estimările specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie arată că România s-ar putea confrunta cu un val de secetă și în această vară. La fel s-a întâmplat și în 2015, când seceta a afectat serios culturile agricole.


”Estimările Centrului European pentru prognoza vremii pe termen mediu arată un regim de temperaturi medii lunare mai ridicat în această vară la nivelul României, în special în sud, sud-est, est și vest. În aceste zone, temperaturile ar putea depăși frecvent normele, iar zilele caniculare vor fi din ce în ce mai frecvente și persistente”, a explicat directorul adjunct al ANM, Elena Mateescu, citată de Green Report .


Valul de secetă ar putea pica cum nu se poate mai prost. Estimările pentru perioada aprilie-mai arată un grad mai mare de precipitații și temperaturi ușor peste norme în aproape toată țara, ceea ce poate mări riscul atacului agenților patogeni în culturile de cereale, rapiță sau floarea soarelui.


Datele prezentate de ANM arată că în această vară precipitațiile se vor încadra sub normele climatologice, chiar și sub 40 de litri/m2. ”În aceste condiții, este posibilă o accentuare a secetei și anul acesta, comparativ cu 2015, când s-a înregistrat o accentuare a fenomenului mai ales în lunile iulie și august. Așadar, stresul termic și deficitul de precipitații ar putea intensifica seceta”, avertizează Mateescu.


Ministrul Mediului a avertizat că fermierii trebuie foarte bine informați, pentru a putea lua măsuri din timp, în condițiile în care nu putem vorbi de irigații în țara noastră. ”Cu natura nu se poate discuta, dar fermierii și-ar putea alege soiuri mai rezistente la secetă, pot lua tot felul de măsuri la nivel de agricultură, chiar dacă sistemul nostru de irigații nu mai există”, a adăugat ministrul Cristiana Palmer.

Mergi sus