BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Vești bune pentru viticultorii care vor să aplice programul de reconversie a plantațiilor de viță de vie

MADR ia în considerare modificarea ordinului privind condițiile de punere în aplicare a reconversiei plantațiilor

Viticultorii care plănuiesc să acceseze finanțări pentru reconversia plantațiilor de vie pot începe pregătirile. Marți, 10 martie, la Ministerul Agriculturii s-a organizat o întâlnire de lucru privind modificarea Ordinului MADR nr. 1508/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole, eligibilă pentru finanțare în cadrul Programului Național de Sprijin 2019-2023.

Întâlnirea a avut loc la inițiativa secretarului de stat Emil Dumitru. Participanții, veniți din partea ONIV, PNVV, APIA și MADR, au încercat să clarifice posibilitatea simplificării prevederilor Ordinului 1508/2018. În același timp s-a analizat și noul deviz elaborat de ICDVV Valea Călugărească, referitor la irigațiile prin picurare la adâncime.

Emil Dumitru a accentuat problema ratei scăzute de absorbție a fondurilor europene în acest an. Concret, proiectele de reconversie depuse la APIA până la această dată însumează doar 500 de hectare. Consilierii secretarului de stat au la dispoziție trei zile pentru a propune o formă simplificată a Ordinului privind reconversia. Principala modificare vizează mult-discutata problemă a devizelor de lucrări, care ar trebui să fie orientative, iar sumele de bani acordate să fie forfetare.

Un nou ordin MADR privind reconversia plantațiilor viticole ar face să nu se mai piardă în fiecare an fonduri europene în valoare de aproape 25 de milioane de euro. Banii aceștia ar putea fi astfel folosiți de micii producători care vor fi încurajați să își modernizeze plantațiile viticole.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus