BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Viticultorii pot depune până pe 14 decembrie cererea pentru ajutorul de 500 €/ha

Vezi condițiile de eligibilitate pentru a beneficia de acest ajutor de stat

Viticultorii primesc vești bune la final de an. Ordonanța de urgență 205/2020 a fost promulgată. Actul privește schema de sprijin financiar pentru producătorii de struguri de vin. Concret, producătorii eligibili pot primi o subvenție de 500 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu viță de vie, în limita a 100.000 de euro/beneficiar. Cererea pentru această subvenție trebuie depuse până la data de 14 decembrie 2020, la centrele APIA. Plata ajutorului de stat se va face până la data de 31 decembrie 2020. Atât cererea, cât și documentele necesare se pot depune și în format electronic. Cererea poate fi descărcată de pe site-ul APIA.

Beneficiarii care doresc această subvenție trebuie să îndeplinească, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului, mai multe criterii de eligibilitate:

  • Să fie înregistrați în evidențele APIA în 2020 cu cerere unică de plată pe suprafață
  • Să exploateze plantații viticole înscrise în Registrul Plantațiilor Viticole. Pentru acestea trebuie să fie depuse și înregistrate declarațiile de recoltă aferente campaniei de recoltare a strugurilor pentru anul 2019, potrivit prevederilor legale.
  • Persoanele juridice nu trebuie să nu se afle în reorganizare juridică, faliment sau lichidare în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului, la data de 31 decembrie 2019. Persoanele fizice nu trebuie să aibă emise de instanțele judecătorești nicio decizie definitivă de constatare a falimentului până la data de 31 decembrie 2019.

Valoarea totală a subvenției este de maximum 100.000 de euro/beneficiar, conform punctului 3.1 din Comunicare Comisiei Europene – Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19.

Reamintim că deținătorii de plantații viticole, persoanele fizice și operatorii economici care produc, depozitează și comercializează vinuri și produse viticole au obligația de a depune declarațiile de recoltă, de stocuri, de producție și de a completa registrele de evidență obligatorii ale acestora, conform articolului 30 din Legea Viei și Vinului. Sancțiunea nedepunerii acestor declarații reprezintă contravenție și se sancționează cu 8.000 – 12.000 lei.

Sunt scutiți de prezentarea declarației de recoltă următoarele categorii de viticultori:

  • Cei cu exploatații de sub 0,1 ha de viță de vie, din a căror recoltă nu a fost și nu va fi comercializată nicio parte, sub nicio formă
  • Cei a căror producție totală de struguri este destinată consumului, sau stafidirii sau transformării directe în suc de struguri
  • Cei cu exploatații mai mici de 0,1 hectare de viță de vie și care livrează întreaga recoltă.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus