BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

ANM: Vreme deosebit de rece și în zilele următoare. Cum se prezintă culturile

10 ian. 2017

Meteorologii au emis cod portocaliu de ger. Cum arată prognoza meteo pentru săptămâna aceasta

Institutul Național de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu de ger pentru luni și marți. Codul portocaliu de ger este valabil pentru 36 de județe, inclusiv Ilfov și București. Va fi frig extrem în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Maramureș și Transilvania.


Prognoza meteo detaliată arată că minimele vor scădea între -15° și -29°C, iar maximele nu vor trece de -10°C. Pentru restul zonelor țării, ANM a emis o avertizare cod galben de ger, valabilă în Banat și Crișana, precum și în județele Satu Mare, Bihor, Timiș, Arad și Caraș-Severin.


Ziua de marți se va menține geroasă, cu ninsori abundente în sud-est și în general slabe în nord-est și sud. Se va mai încălzi ușor miercuri, dar va ninge în continuare în sud-est. În Dobrogea va fi viscol, la fel și în Muntenia, Carpații de Curbură, sudul și centrul Moldovei. În restul țării se vor înregistra ninsori slabe spre seară. Vremea își va continua procesul de încălzire ușoară și joi. Va mai ninge slab spre seară mai ales în zonele intracarpatice sau la munte. Va fi lapoviță în Banat.


Cum va fi vremea în intervalul 10-16 ianuarie


Prognoza agrometeorologică pentru perioada 10-16 ianuarie indică temperaturi diurne cuprinse în intervalul -18°C… -1°C, pentru primele zile, respectiv -8°C… 2°C spre finalul intervalului. Maximele diurne se vor încadra în intervalul -14°C… 4°C, în timp ce minimele vor fi cuprinse între -22°C și 0°C pe tot teritoriul țării. Spre finalul intervalului se vor semnala și precipitații mixte. Izolat, pot apărea condiții de producere a ceții și chiciuri.


Din punct de vedere agrometeorologic, aprovizionarea cu apă pentru culturile de grâu se va situa în limite satisfăcătoare în sol în intervalul de adâncime 0-100 cm. În Dobrogea însă există în continuare deficit de umiditate. Culturile înființate târziu sau foarte târziu ar putea avea de suferit, precum și cele care sunt acoperite doar de un strat superficial de zăpadă, sub 10 cm.


Cum se prezintă culturile în zona de sud-est


”Până acum, e bine. Culturile sunt acoperite de zăpadă, deci, practic, vor rezista și la temperaturile astea scăzute. Deocamdată nu am apucat să centralizăm datele de la fermieri. Dar am văzut că pe zona dintre Urziceni și Râmnicu Sărat, terenul este descoperit. Vor fi probleme, probabil, mai ales la cultura de rapiță”, spune președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.


Pentru fermierii din Călărași, zăpada a venit la timp, în ciuda problemelor pe care le-au cauzat căderile masive. ”Totul e în regulă, avem noroc că a venit zăpada”, spune Emil Dumitru, președintele federației Pro Agro. ”A viscolit, dar peste tot avem un strat de zăpadă de 10-15 cm. Probleme au doar fermierii care au înființat foarte târziu cultura de rapiță, cei care au riscat și au semănat undeva la început de octombrie. Din păcate, nu cred că respectivele culturi vor trece de iarna aceasta. Dar, în restul zonelor nu sunt probleme majore.


Rămâne de văzut ce temperaturi vom avea la sol. Am văzut că se estimează ger și -20°C. Avem însă avantajul că este acoperită acum cultura, iar terenul a fost prins dezghețat. Însă avem în continuare un deficit mare de apă în sol. Ne-ar mai trebui încă 2-300 de litri ca să ajungem la nivelul optim aici, în Călărași”, mai spune președintele Pro Agro.


Culturile se prezintă bine și în Constanța. Aedin Celzin este unul din fermierii care s-au grăbit să ajungă la sole imediat ce drumurile au fost cât de cât deszăpezite. ”Au fost temperaturi de -16… -17°C. Culturile sunt însă acoperite cu zăpadă. A nins foarte mult, dar încă mai e nevoie de apă. Am văzut că zăpada atinge și 1-2 metri în locurile unde e adăpost. Pe câmp însă, din cauza viscolului, stratul de zăpadă e în general de 15 cm, chiar acum m-am întors de pe câmp. Nu am putut să intru până în această dimineață”, spune Celzin.

Mergi sus