BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cum va fi vremea până la 1 decembrie

Vezi prognoza meteorologilor

În această perioadă va predomina un regim termic în general normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...10°C, în timp ce maximele vor oscila între 1...14°C, în majoritatea zonelor de cultură. Minimele se vor încadra între -12...6°C pe întreg teritoriul, valori mai scăzute fiind posibile în Transilvania, unde se poate produce îngheț la sol.

Meteorologii prognozează precipitații reduse cantitativ, însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase și de luncă este posibil să apară ceață, asociată cu burniță și izolat cu depunere de chiciură.

Rezerva de apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Conținutul de umiditate din sol are valori mici și foarte mici în Dobrogea, estul, local centrul, nordul, nord-estul și sud-estul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei, sud-estul, sudul, estul și izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei.

În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile biologice la culturile de câmp se vor desfășura în general normal în cea mai mare parte a țării și ușor mai lent în zonele depresionare. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile tardive și pe arealele agricole unde se vor menține deficite de umiditate în sol.

Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Orzul și grâul de toamnă își vor definitiva germinarea (100%), continuându-se totodată răsărirea și formarea frunzei a treia (10-100%), precum și înfrățirea (10-70%), în toate zonele agricole. În funcție de epoca semănatului, la rapiță se vor semnala fazele de răsărire (60-100%) și creștere a frunzelor (8-12 frunze), pe aproape întreg teritoriul.

Pomii fructiferi și vița-de-vie se vor afla la îngălbenirea și căderea frunzelor în majoritatea plantațiilor, speciile fiind pregătite și adaptate la condițiile de iernare. De asemenea, lucrările agricole în câmp (arături, fertilizări, lucrări de întreținere în vii și livezi) se vor desfășura pe ansamblu în bune condiții, exceptând zilele cu precipitații.

În această perioadă se recomandă administrarea îngrășămintelor minerale complexe la speciile de toamnă înființate în epoca optimă, efectuarea lucrărilor de întreținere în plantațiile pomi-viticole precum și finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale și continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus