Cum va fi vremea la început de iulie

Vezi ce spun meteorologii despre starea culturilor

ANM a emis miercuri prognoza agrometeo pentru perioada 30 iunie – 6 iulie. Va fi mai cald decât de obicei în cea mai mare parte din țară. În zonele de câmpie, temperaturile vor fi caniculare. În rest, intervalul termin se va încadra între 19-32 de grade ziua. Maximele vor fi cuprinse între 27-38 de grade Celsiue, în majoritatea țării, în timp ce minimele se vor situa între 11-25 grade Celsius.

Starea de secetă va persista în continuare, chiar dacă meteorologii spun că sunt posibile ploi locale sub formă de averse, însoțite de descărcări electrice, grindină sau vijelii.

Conform ANM, pentru cultura grâului de toamnă, umiditatea solului pe profilul 0-100 cm va fi scăzută, aferentă situației de secetă moderată cu excepția zonelor precum Moldova, Dobrogea, Maramureș sau Crișana unde se manifestă secetă pedologică puternică și chiar extremă. Local, în nordul, nord-vestul, vestul, centrul și sudul Munteniei, nordul și estul Olteniei, izolat nord-estul, nord-vestul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, nord-estul Banatului, gradul de aprovizionare cu apă a solului se va situa în limite normale.

Pentru cultura de porumb, rezerva de umiditate din sol va fi scăzută și deosebit de scăzută în Dobrogea și Maramureș, mare parte din Moldova, Transilvania, Banat, Crișana, precum și local în nordul, estul, sud-vestul și sudul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei. În schimb, în cea mai mare parte a Olteniei, local în Munteniei, local în nordul, nord-vestul, vestul, sudul și centrul Munteniei, nordul, nord-estul, sudul, izolat sud-vestul Transilvaniei, centrul și sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului, sud-estul Crișanei, rezerva de apă din sol va fi satisfăcătoare.

Meterologii menționează că starea de vegetație a culturilor este afectată, iar procesele de coacere și maturare la culturile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la speciile prăşitoare vor fi intensificate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, temperaturile foarte ridicate vor favoriza fenomenul de ofilire temporară și răsucire a frunzelor.

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus