BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cum va fi vremea în luna mai

Vezi prognoza meteorologilor pentru agricultură

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru luna mai. Se anunță vreme destul de capricioasă în toată țara, cu alternanțe dese între zilele călduroase și cele reci. Temperaturile urmează să revină în limitele normale abia după jumătatea lx„unii mai.

În această săptămână se vor înregistra valori termice mai coborâte față de limitele normale pentru această perioadă, în special în zona de nord. În restul țării, temperaturile se vor încadra, în general, în limitele normale. Va ploua excedentar în zonele de sud-vest, vest, nord-vest și local în centrul țării.

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea de 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. În cea mai mare parte a Crișanei și Moldovei, local în centrul Dobrogei, centrul și sudul Transilvaniei, izolat nord-estul Munteniei și nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Care sunt condițiile agro-meteorologice

Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate regiunile. Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute, seceta pedologică fiind moderată, local în vestul Crișanei, izolat în nord-estul și nordul Moldovei, nord-vestul Banatului. În condițiile agrometeorologice prognozate, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfășura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafețelor și ușor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei și nordul Moldovei. Starea de vegetație a plantelor se va prezenta medie și bună la speciile înființate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum și pe arealele agricole cu deficite de apă în sol, uniformitatea și vigurozitatea va fi medie și slabă, iar densitatea redusă.

Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii și livezi, fertilizări, erbicidări, etc) se vor desfășura în bune condiții.

În săptămâna 3-10 mai, temperaturile vor fi mai scăzute decât cele normale, în special în nordul extrem al țării. În rest, temperaturile se vor apropia de valorile normale. Vor fi precipitații excedentare în vestul, nordul, nord-estul țării, în timp ce în restul teritoriului, regimul pluviometric va fi relativ normal.

Pentru săptămâna 10-17 mai meteorologii anunță temperaturi normale la nivelul întregii țări. Și nivelul precipitațiilor va fi unul normal, cu mici excepții în zona de sud-vest a țării. Aici este posibil ca precipitațiile să fie ușor excedentare. Temperaturile vor mai coborî puțin în săptămâna 17-24 mai, însă doar pe plan local. În toate regiunile țării precipitațiile se vor înscrie în limitele normale.

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători
Mergi sus