Cum va fi vremea în următoarea săptămână

Vezi prognoza meteo până pe 2 decembrie

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza până pe 2 decembrie. Vremea va fi în general normală în majoritatea țării. Temperaturile medii din timpul zilei se vor încadra în mediile multianuale, între -2°C – 9°C. Minimele vor coborî până la -6°C pe tot teritoriul agricol. Vor exista condiții de apariție a brumei şi producere a înghețului la suprafața solului.

Meteorologii prevăd condiții de apariție a ploilor locale la nivelul întregii țări. În zonele de deal pot apărea şi condiții de lapoviță şi ninsoare, precum şi intensificări ale vântului.

Cum se prezintă culturile agricole în această perioadă

ANM anunță că gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-50 cm va fi satisfăcător, chiar apropiat de valorile optime în Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Oltenia, cea mai mare parte a Moldovei şi a Munteniei. În schimb, în Dobrogea, local în nordul, sudul, estul şi izolat în vestul Munteniei, precum şi în sud-estul Moldovei se menține starea de secetă puternică/

Culturile vor evolua în bune condiții în cea mai mare parte a țării, pe fondul menținerii unui grad bun de umididate. Orzul şi grâul de toamnă, în funcție de data semănatului vor parcurge germinarea (80-100%), răsărirea (50-100%) şi apariția frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrățirea (10-100%). Starea de vegetație a culturilor se va menține în general bună şi medie, iar pe suprafețele cu deficite moderate de apă în sol din sud-estul țării, precum şi în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

La cultura de rapiță semănată în epoca optimă se va continua faza de înfrunzire (8-11 frunze adevărate), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie, procesul de călire al plantelor efectuându-se în condiții bune.

În cea mai mare parte a țării, vița de vie se va afla în stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi va fi posibilă definitivarea maturării lemnului, îngălbenirii şi căderii frunzelor în toate plantațiile, speciile fiind în general bine adaptate la condițiile de iernare. Condițiile agrometeorologice prognozate vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp (arături, întreținerea plantațiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitații.

Cumperi mai mult, plătești mai puțin cu BASF

Profită de promoția BASF la semințele de floarea-soarelui. Cumpără* și primești înapoi 250 de lei!

Află mai multe

Tehnologia XR (Xemium® + Revysol®)

Soluția BASF pentru protecția completă împotriva agenților patogeni pe întreaga perioadă de vegetație a cerealelor.

Descoperă tehnologia XR

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus