BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Vremea rea grăbește plățile în avans pentru fermieri. Comisia Europeană a autorizat plățile

25 oct. 2017

APIA a anunțat suma totală autorizată la plată și cât durează până când bani ajung la fermieri

Vremea dificilă din acest an a adus numeroase probleme pentru fermierii din Europa. Comisia Europeană a decis astfel ca plățile în avans să fie deja efectuate pentru 15 state ale Uniunii. Astfel, fermierii vor putea recupera din pierderile suferite din cauza fenomenelor meteo nefavorabile din primele luni ale anului. România se află printre cele 15 state cărora Comisia Europeană le-a permis să plătească subvențiile în avans, mărite în cuantum de 85% pentru plăți compensatorii.

Fermierii care au depus cereri în acest sens au început să vadă deja banii în conturi, începând cu 16 octombrie. De altfel, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a dat și un comunicat prin care a explicat faptul că banii proveniți de la Comisia Europeană reprezintă sursa fondurilor mărite pentru fermieri. Fondul European de Garantare Agricolă reprezintă sursa pentru plata a peste 28,5 milioane de euro, în vreme ce restul de 13,5 milioane de euro provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltarea Rurală, respectiv cofinanțarea de la bugetul de stat.

Suma totală autorizată la plată, reprezentând avansul pentru campania agricolă 2017 este de 590,24 milioane de euro. Cererea unică de plată a fost depusă de 594.393 fermieri. Plățile pentru fermieri se fac la cursurile de schimb valutar stabilite de Banca Centrală Europeană astfel: plățile efectuate din FEGA se fac la cursul de 4,5993 lei, iar plățile finanțate din FEADR se fac la cursul de 4,5390 lei pentru un euro.

Oficialii APIA au dat declarații și cu privire la termenul maxim în care banii ajung la fermieri. Astfel, în cel mult două zile de la momentul în care s-a emis ordinul de plată, contul fermierului va fi alimentat cu banii din avans, indiferent de bancă. Termenul este necesar pentru desfășurarea întregii proceduri. Mai mult, funcționarii APIA verifică și situația fermierilor care au emise ordine de plată, conform Agroinfo. Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, până la ora actuală s-au efectuat plăți pentru mai mult de 657.000 de exploatații agricole, majoritatea autorizărilor la plată fiind confirmate în ultimele zile. Odată finalizată plata avansului, restul subvenției APIA aferent campaniei 2017 trebuie plătit către fermieri până la 31 martie 2018.

Mergi sus