BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cum va fi vremea în restul lunii decembrie

Vezi ce spun meteorologii

Meteorologii au publicat prognoza meteo până la finalul acestui an. Vremea de Crăciun va fi asemănătoare cu cea din anii trecuți. Specialiștii de la ANM estimează că temperaturile vor fi mai ridicate comparativ cu media climatologică și spun că nu va ninge. Temperaturile vor fi ridicate, peste limita înghețului, în majoritatea regiunilor țării. Regimul precipitațiilor va fi unul relativ normal pentru această perioadă. Cele mai multe precipitații se vor înregistra în special în regiunile extracarpatice.

Săptămâna 11-17 decembrie se va caracteriza prin temperaturi mai ridicate decât în mod normal, la nivelul întregii țări. Temperaturile medii se vor situa între 1-11°C. Maximele vor fi între 3-13°C, iar minimele vor fi cuprinse între -2 și 10°C.

Meteorologii prognozează precipitații în special sub formă de ploaie, în aproape toate regiunile agricole, dar și precipitații mixte în zonele de nord și centru, fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase și cele de luncă va apărea ceața, însoțită de burniță.

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și izolat optime, în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Oltenia, local nordul, nord-estul, estul și centrul Munteniei, sud-estul, sudul, estul, izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei, conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică).

În condițiile agrometeorologice menționate, procesele de creștere și dezvoltare la speciile de toamnă vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a țării și mai lent în zonele nordice și centrale, unde izolat va fi posibilă semnalarea stării de repaus vegetativ. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile efectuate în afara epocii optime.

Conform directorului ANM, Elena Mateescu, în săptămâna 21-28 decembrie, temperaturile se vor menține peste mediile climatologice în aproape toată țara, iar precipitațiile vor fi peste norme în regiunile extracarpatice. În restul regiunilor, precipitațiile se vor menține în limitele normale. Vremea se va menține la fel până spre data de 4 ianuarie, a mai precizat directorul ANM la Digi24.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici
Mergi sus