BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Agricultura de precizie: ce este și cum îi ajută pe fermieri

Practicarea agriculturii de precizie reprezintă cel mai bun pas către progres pentru fermele din România. Află ce presupune această metodă și cum te poate ajuta

Într-o lume în care tehnologia este în continuă dezvoltare și simplifică viețile oamenilor, aceasta este integrată în aproape toate domeniile de activitate. Mai ales în agricultură, o zonă pentru care tehnologia este cel mai bun aliat, este esențial ca implementarea ei să se facă la un nivel cât mai înalt.

În momentul de față, practicarea agriculturii de precizie reprezintă cel mai bun pas către progres pentru fermele din România. Tehnologiile din domeniu (de la sistemele GPS automatizate la senzorii pentru sol) îi ajută pe cei care lucrează în sectorul agricol să obțină cele mai bune rezultate într-un mod mai simplu și eficient, fără să risipească resursele. Tocmai din acest motiv, analizăm pe larg implicațiile agriculturii de precizie: ce este aceasta, cum îi poate ajuta pe fermieri și care sunt etapele sale.

 • Ce este agricultura de precizie
 • Rolul agriculturii de precizie
 • Avantajele și dezavantajele agriculturii de precizie
 • Etapele agriculturii de precizie
 • Ce soluții și tehnologii presupune agricultura de precizie

Ce este agricultura de precizie

Pe scurt, agricultura de precizie este un tip de agricultură inteligentă. Agricultura de precizie presupune introducerea unor tehnologii și a unor utilaje performante pentru eficientizarea procesului agricol și asigurarea controlului producției.

Această metodă îi ajută pe fermieri să își înțeleagă și să-și gestioneze mai bine culturile, să profite de solurile cu potențial, dar și să-și protejeze culturile de factorii poluanți și dăunători.

Managementul agricol devine unul eficient, pentru că măsurătorile din teren și analiza factorilor de mediu (vremea, calitatea și proprietățile solului, sezonalitatea, stadiul de dezvoltare a plantelor) le oferă fermierilor resursele necesare pentru a-și înțelege și gestiona eficient cultura.

Rolul agriculturii de precizie

Rolul acesteia este să ofere proceselor agricole precizie pentru obținerea celor mai bune rezultate. Acest tip de agricultură îi ajută pe cei implicați în proces să își gestioneze eficient resursele, să folosească tehnologia pentru a-și ușura munca, dar și să obțină în timp real informații despre culturile lor, pentru a face imediat ajustări și optimizări în procesul de producție.

De exemplu, cu ajutorul agriculturii de precizie și al măsurătorilor oferite de aceasta (probe de sol, analiza climei, estimarea costurilor), un fermier știe dacă merită sau nu să investească într-o cultură dintr-o anumită zonă.

Avantajele și dezavantajele agriculturii de precizie

În primul rând, agricultura de precizie implică o strategie bazată pe examinări concrete ale condițiilor de mediu. Până acum, agricultura din România nu avea un plan definit în spate, în care fiecare etapă (de la semănare la culesul recoltei) să fie monitorizată, pentru a fi atinse anumite obiective.

 • Avantajul unei strategii este acela că îi ajută pe fermieri să anticipeze problemele pe care le pot întâmpina, pregătind din timp soluții astfel încât daunele să fie minime. Seceta sau, dimpotrivă, ploile abundente, dăunătorii sau bolile plantelor sunt doar câteva dintre situațiile care pot duce la distrugerea unei recolte.
 • Practicând agricultura de precizie, fermierul poate lua cele mai bune decizii în funcție de condițiile disponibile și poate diminua riscul apariției unor probleme ale culturilor. În felul acesta, calitatea recoltei este asigurată, iar fermierii își pot estima producția de la finalul sezonului.
 • Mai mult decât atât, mecanizarea agriculturii este o metodă de lucru prietenoasă cu mediul, pentru că asigură controlul tuturor elementelor implicate în proces și efectele lor asupra naturii.
 • Nu sunt irosite sau distruse parcele de teren din cauza unor culturi nepotrivite, îngrășămintele, erbicidele și pesticidele sunt bine dozate și folosite doar acolo unde e necesar, astfel încât să ajute cultura, fără să dăuneze solurilor. Cât despre resursele de apă, acestea sunt atent gestionate pentru a nu fi irosite.
 • Conform unui raport numit Tackling ammonia emissions from agriculture , noile tehnologii utilizate în agricultură sunt instrumentele de care fermierii au nevoie pentru a reduce folosirea excesivă și, adesea, nejustificată a fertilizatorilor și pentru a regândi în mod eficient procesul agricol.
 • De asemenea, agricultura de precizie este mult mai simplă și poate fi gestionată, în unele cazuri, de pe smartphone. Altfel spus, anumite procese pot fi setate fără a fi nevoie ca fermierii să se deplaseze la fața locului și să verifice evoluția culturilor.
 • Nu în ultimul rând, avantajul agriculturii de precizie este faptul că, pe termen lung, aceasta devine cea mai economică metodă de abordare a procesului agricol. Atunci când există toate datele problemei și fiecare pas este bine stabilit, nu apar probleme care necesită costuri suplimentare. Investiția este estimată de la început, la fel și profitul.
 • Dezavantajele acestei metode, în schimb, țin mai degrabă de receptivitatea părților implicate, în frunte cu fermierii. Tehnologiile folosite pentru a ușura și eficientiza lucrările agricole sunt destul de scumpe (ca orice alt produs nou ce intră pe piață), iar asta înseamnă costuri mari la început. Chiar dacă investiția se amortizează în timp, nu este la îndemâna oricui să achiziționeze utilaje noi, dar și să asigure instruirea personalului în vedea punerii în funcțiune a tuturor sistemelor. În România, agricultura de precizie face pași mici, dar siguri. În state precum Olanda și Belgia, această metodă este deja una des întâlnită. Iar situația se va schimba în următorii ani și în țara noastră, unde există toate condițiile pentru a practica agricultura de precizie.

Etapele agriculturii de precizie

Te-ai documentat în privința agriculturii de precizie, ai analizat avantajele și dezavantajele și acum vrei să încerci o astfel de metodă? Iată care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi:

Stabilește dacă într-adevăr ai nevoie de agricultură de precizie

Oricât de modern ar părea acest plan, nu e tocmai o idee fezabilă să achiziționezi utilaje și programe automatizate dacă nu practici agricultură la un anumit nivel. Altfel spus, pentru o cultură mică, în cazul căreia agricultura de precizie nu ar face diferența, metodele tradiționale ar putea să fie de ajuns.

Fă toate măsurătorile necesare

Înainte de a-ți lua utilajele, măsoară terenurile și asigură-te că toată tehnologia pe care vrei să o integrezi (de la tractoare la sistemele de irigații) poate acoperi întreaga arie de lucru și chiar te ajută să eficientizezi procesul agricol.

Gândește-te la un plan de management agricol

Conceptul de „agricultură de precizie“ este unul foarte vast, așa că structurează-l în funcție de pașii pe care îi implică:

 • Controlul tehnologiilor și al aplicațiilor mobile
 • Culegerea și interpretarea datelor din teren
 • Implementarea și monitorizarea strategiei Pentru fiecare pas ar trebui să existe o persoană sau o echipă responsabilă. În felul acesta, va exista un control asupra întregului proces și nu vor fi deficiențe de procedură.

Treci la planul B dacă lucrurile nu merg cum trebuie

După cum spuneam și mai sus, avantajul agriculturii de precizie este că tehnologia te anunță imediat ce apar probleme, ca să poți face din timp ajustări. De exemplu, dacă într-o săptămână plouă mai puțin sau deloc, reprogramează sistemul de irigații pentru a suplimenta cantitatea de apă. Sau dacă o cultură, cum este cea de grâu, nu dă semne că ar fi gata la termen, stimulează-i dezvoltarea cu ajutorul unor regulatori de creștere .

Evaluează recoltele și vezi ce poți îmbunătăți la următoarele

S-ar putea să nu obții din prima acea cultură cât mai apropiată de așteptări. Cum se întâmplă în orice domeniu, testările și examinările sunt elementele-cheie pentru succes. Definește-ți foarte clar obiectivele și stabilește la ce resurse poți recurge pentru a avea o recoltă și mai bună.

Ce soluții și tehnologii presupune agricultura de precizie

Agricultura de precizie înseamnă, înainte de orice altceva, gestionarea atentă a resurselor pentru eficientizarea proceselor agricole. În funcție de nevoile fermierilor, agricultura de precizie implică mai multe proceduri și tehnologii care ar putea simplifica munca de la câmp.

Dronele agricole

Revoluția în agricultură a început odată cu integrarea dronelor care asigură supravegherea culturilor extinse, transmiterea în timp real a unor informații privind stadiul lor, posibilele anomalii, necesarul de apă.

Dronele îi ajută pe agricultori să-și evalueze terenurile fără a se deplasa efectiv până la ele, dar și să ia rapid decizii în cazul în care apar probleme. Dronele sunt considerate aeronave fără pilot la bord și trebuie înregistrate la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, respectând legislația în vigoare.

Lucrări mecanizate coordonate prin GPS

Sistemele GPS pot fi instalate pe orice utilaj agricol dotat cu servodirecție. De regulă, acest sistem cuprinde un monitor și un receptor cu ajutorul cărora se pot controla utilajele, fără să fie o persoană în ele.

Avantajul este că receptorul GPS-ului primește informații despre teren de la sateliți și poate executa diferite lucrări agricole (însămânțarea pământului, aplicarea îngrășămintelor chimice etc.) cu maximă acuratețe.

Pe lângă acest lucru, sistemele GPS asigură controlul resurselor folosite (combustibil, produse agricole), ceea ce previne risipa acestora și reducerea costurilor.

Aplicații agricole

Tehnologia este prezentă peste tot, iar aplicațiile agricole îi ajută pe fermieri să își gestioneze lucrările, monitorizând procedurile aplicate, cantitățile de produs folosite, starea solurilor și a vremii.

De asemenea, prin intermediul acestor aplicații, pot fi controlate și procesele coordonate prin GPS.

Plantarea mecanizată

O altă practică des întâlnită în agricultura de precizie este utilizarea unor mașini de plantat, care să ușureze munca fizică a fermierilor și să reducă timpul alocat acestei operațiuni. Plantarea mecanizată implică folosirea unor tractoare de mici dimensiuni destinate tuturor tipurilor de culturi: pomi fructiferi, răsaduri, arbuști, viță-de-vie.

Aceste utilaje au un sistem ce asigură plantarea cu ajutorul unui disc la o distanță corespunzătoare, astfel încât să se obțină mai multe rânduri pe suprafața unui teren. De asemenea, tractoarele de plantare mecanizată dispun de butoaie de apă pentru irigarea culturilor.

Fertilizarea

Spuneam mai sus că agricultura de precizie este o agricultură practicată inteligent, iar în acest proces de simplificare intră și fertilizarea.

Prin fertilizare, plantele primesc elementele nutritive necesare dezvoltării lor. În general, fertilizarea este realizată prin împrăștierea îngrășămintelor pe suprafața cultivată, însă această regulă poate fi aplicată numai în cazul unor grădini sau zone mici.

Pentru suprafețele mari, utilajele de fertilizare eficientizează acest proces, asigurând pătrunderea îngrășămintelor exact în zonele în care este nevoie, amplificându-se astfel efectul lor. Există mașini dotate cu tehnologia de fertilizare cu aplicare variabilă.

Procesul este unul foarte eficient: mai întâi se iau probe de sol pentru a fi identificate necesitățile pământului, iar apoi, cu ajutorul comenzilor primite prin GPS, utilajul distribuie cantități și tipuri de îngrășământ în funcție de suprafața tratată.

Lucrările de combatere a dăunătorilor și a buruienilor

În unele cazuri, deși condițiile naturale sunt optime, favorizând dezvoltarea culturilor, se întâmplă să apară dăunători care să afecteze calitatea recoltelor.

După cum notează și Ion Boubătrân în cartea sa, „Combaterea bolilor și dăunătorilor în plantațiile pomicole”, plantele, în special speciile semințoase și sâmburoase, au adesea de suferit din cauza dăunătorilor. Printre cei care provoacă cele mai mari probleme se numără dăunătorii de sol (larvele de cărăbuși, viermii-sârmă, viermi-sârmă falși etc.), gândacul pământiu, gărgărița (rățișoara) porumbului, gărgărițele sfeclei, coropișnița, insectele rozătoare, viermele oriental al fructelor, păduchele din San Jose, păduchii țestoși, cicadele, diferite specii de păduchi de frunze și acarieni.

Vezi ghidul buruienilor, bolilor și dăunătorilor pentru principalele culturi din România

Agricultura de precizie vine și de această dată în sprijinul fermierilor și combate dăunătorii culturilor agricole prin aplicarea controlată a insecticidelor , fungicidelor și a tratamentelor exact în zonele afectate. În primul rând, analiza și monitorizarea continuă a culturilor îi ajută pe agricultori să știe exact când este momentul pentru a acționa.

Totodată, utilajele controlate prin sistemele GPS pot distribui cantități diferite de pesticide în funcție de nevoile culturilor, după ce se scanează întreaga zonă și sunt stabilite părțile afectate.

Precizia în combaterea dăunătorilor și a buruienilor îi ajută pe fermieri să economisească resurse importante (timp, combustibil, pesticide), dar și să protejeze mai bine recoltele.

Sistemele de analiză pentru sol

Acesta este un alt instrument utilizat în agricultura de precizie, care îi ajută pe fermieri încă de la primele etape ale proceselor agricole. Concret, aceste pachete includ, de regulă, prelevatoare de sol, tensiometre și senzori de umiditate a solului, dispozitive pentru monitorizarea eroziunii solurilor sau penetrometre, aparate care măsoară nivelul de compactare a solurilor.

Sistemele de analiză oferă date importante despre starea solurilor, astfel încât agricultorii să știe de la bun început dacă acestea sunt potrivite nevoilor și culturilor pe care le au. De exemplu, în solurile tasate/compactate, apa pătrunde cu greutate și nu ajunge cum trebuie la rădăcina plantei, ceea ce poate sabota dezvoltarea acesteia și, implicit, planurile de recoltă ale fermierilor.

Sisteme de irigații

Atunci când vorbim despre agricultură, apa rămâne cea mai importantă resursă, iar gestionarea ei eficientă, în condițiile în care se consumă cantități uriașe, este un câștig semnificativ pentru mediu.

Tehnologia irigației de precizie le permite fermierilor să monitorizeze umiditatea solurilor, să planifice stropirea culturilor în funcție de condițiile meteo, dar și să se folosească de rata variabilă și să controleze utilajele astfel încât să distribuie apă în funcție de nevoile apărute pe diferite părți ale suprafeței agricole. În plus, avantajul este și de această dată că sistemul de irigații poate fi acționat prin GPS direct de pe smartphone.

O altă tehnică a agriculturii de precizie este și irigația prin picurare. Această metodă este recomandată, în primul rând, pentru culturile de legume și presupune picurarea unei cantități reduse de apă exact la baza plantei. În felul acesta, apa ajunge unde trebuie, fără a exista riscul de a pătrunde în adâncimea solului, unde nu mai are efect asupra culturilor.

Într-o țară precum România, agricultura de precizie este la început de drum, dar, în viitorul apropiat, tehnologiile sale vor fi întâlnite din ce în ce mai des. Potențialul agricol al țării a existat dintotdeauna, însă acum, cu ajutorul tehnologiilor noi, ar putea atinge un nivel și mai ridicat.

Mergi sus