Totul despre buruiana Xanthium strumarium (cornuți)

Plantă sălbatică necultivată, Xanthium strumarium este prezentă pe teritoriul României în zonele însorite cu temperaturi ridicate, în special pe solurile grele, bogate în substanțe nutritive. Are o mare arie de răspândire și poate produce pagube însemnate, reducând randamentul și calitatea recoltelor. Descoperă principalele caracteristici ale Xanthium strumarium și află care sunt soluțiile eficiente pentru prevenirea și combaterea acestei buruieni.

Caracteristici importante: Xanthium strumarium

Frecvent întâlnită în culturile agricole, Xanthium strumarium este o buruiană anuală ce poate fi găsită pe toate continentele. Cu o capacitate de germinare rapidă în medii variate, Xanthium este o plantă ramificată, erectă, care se inmulteste numai prin semințe. Tulpina scurtă, viguroasă este acoperită de perișori scurți ce conferă o textură grosieră. Buruiană foarte comună mai multor culturi, X. strumarium tolerează o mare varietate de tipuri de sol care au un pH între 5,2 și 8. Germinează în soluri umede, bogate în nutrienți, concurând cu plantele de cultură pentru apă, lumină, căldură și substanțe nutritive. Pentru prevenirea daunelor provocate de această buruiană este esențială utilizarea unor erbicide cu formule îmbunătățite, ce asigură un spectru larg de control.

Origine, denumire populară

Originară din America Centrală și de Sud, Xanthium strumarium este o buruiană dicotiledonată care face parte din familia Asteraceae. În prezent, poate fi găsită în zonele cu climă temperată, dar apare și în climatele subtropicale și mediteraneene. Printre cele mai cunoscute specii ale genului Xanthium sunt X. strumarium și X. cavanillesii, în România fiind cunoscută sub denumirea populară de cornuți, scaietele popii sau cornac. Plantele tinere conțin substanțe toxice în cotiledoane, iar prezența lor pe pajiști constituie o problemă pentru animale.

Descrierea plantei: tulpină, frunze, flori, fruct

Buruiană sălbatică ramificată, cornuții prezintă tulpini drepte cu înălțimi ce variază între 30 până la 150 cm. Tulpinile cilindrice cu puține ramuri sunt acoperite de perișori mici și aspri. Tulpina viguroasă are nervuri și pete purpurii.

Frunzele alternate, de formă triunghiulară sunt lat-ovat-eliptice. Aranjate în spirală, frunzele au margini neregulate dințate sau lobate și sunt acoperite pe ambele fețe de perișori scurți și deși.

Cornuții au flori monoice discrete, cu diametru de 5 până la 8 mm. Florile masculine sunt sferice, de culoare verde și sunt amplasate la capetele lăstarilor. De regulă, florile feminine sunt solitare, dar pot fi găsite și în forme grupate, în axila frunzei. Florile pot fi de culoare albă sau verde.

Fructele de cornut sunt ovoide și au dimensiuni de 23-26 mm. Sunt capsulate și cu spini sub formă de cârlig, agățându-se ușor de îmbrăcăminte sau de blana animalelor. Fructul cu formă de scaiete este acoperit cu ghimpi duri, lungi de 5-7 mm.

Epoca de germinare

Având un impact dur asupra culturilor agricole, cornuții au o mare arie de răspândire pe lângă drumuri, pajiști, căi ferate, plantații, lacuri de acumulare, câmpii și albii nisipoase uscate ale râurilor. Planta are un sistem radicular bine dezvoltat și o capacitate mare de reproducere. Germinarea semințelor și răsărirea au loc, de regulă, la sfârșitul primăverii sau începutul verii. În general, germinarea are loc la o adâncime între 0,5 și 1 cm, iar lucrările frecvente ale solului pot favoriza infestările. Semințele de cornuți au o cerință ridicată de umiditate pentru germinare. Germinarea poate avea loc și în condiții de luminozitate scăzută.

Perioada de înflorire

Cornuții sunt buruieni cu capete staminate, polenizarea realizându-se în multe cazuri cu ajutorul vântului. Structura, formată din capetele staminate situate deasupra capetelor pistilate pe axa principală, dar și lăstarii laterali favorizează consangvinizarea. Xanthium strumarium înflorește vara târziu, când ziua este suficient de scurtă pentru a stimula înflorirea.

Cum se înmulțește

Xanthium strumarium se înmulțește prin semințe. Cornuții au semințe (achene) negre, câte două în fiecare scaiete, una deasupra celeilalte, închise în capsule dure, ovale, protejate de spini. Cantitatea de semințe este corelată cu biomasa supraterană la momentul inițierii florale. Exemplarele viguroase pot produce de la 500 la 2300 de scaieți per plantă. Constituie o adevărată problemă în culturile agricole din cauza mecanismului de dispersie. Scaieții se prind cu ușurință de îmbrăcăminte sau de părul animalelor. Pe lângă faptul că X. strumarium conține o substanță foarte toxică, carboxiatractilozidă, capabilă să omoare porci, bovine, capre, cai, oi și păsări de curte, semințele au o viabilitate ce ajunge, de regulă, la 5 ani.

Principalele culturi afectate de cornuți

Cornuții se dezvoltă pe o gamă vastă de soluri, de la soluri umede și argiloase până la soluri uscate, sărace. Preferă solurile nisipoase și se dezvoltă pe terenuri agricole abandonate, în habitate naturale și seminaturale, fiind o buruiană ce apare atât în culturile horticole, cât și în cele de câmp. Abilitatea de a crește într-o varietate de condiții de sol și climă are ca rezultat o capacitate mare de reproducere dacă plantele nu sunt controlate. Una dintre principalele buruieni care afectează culturile de câmp, cornuții se răspândesc și se asociază cel mai frecvent culturilor de porumb, floarea-soarelui, soia, fiind o gazdă bună pentru diferiți dăunători ai culturilor. În România, buruiana a avut în ultima perioadă o răspândire spectaculoasă. Dacă până în urmă cu câțiva ani era mai mult specific zonei de sud a țării, cornuții au început să apară și în județele Iași și Botoșani, în culturile de porumb, floarea-soarelui și soia.

Pagube produse și metode de control

Considerată o buruiană greu de controlat, cornuții se răspândesc cu ușurință și pot provoca pagube majore culturilor agricole, afectând randamentele de producție. Xanthium strumarium poate deveni rapid dominantă într-o zonă, datorită producției prolifice de semințe și ratelor ridicate de germinare și supraviețuire..

Dacă nu sunt combătute la timp, buruienile de cornuți pot produce pagube însemnate în culturile agricole, în special în culturile de porumb, floarea-soarelui. Pe lângă diminuarea recoltelor prin concurența de apă, lumină, substanțe nutritive, cornuții au efecte negative asupra culturilor prin diminuarea calității recoltelor și creșterea costurilor de producție. În lipsa unor măsuri eficiente de combatere a cornuților, consecințele produse în culturi pot avea efecte dezastruoase.

Prevenția este prima metodă de combatere a buruienilor, însă pentru asigurarea unui management eficient de control al buruienilor este necesar să se țină cont atât de fazele de creștere, cât și de faza de dezvoltare a plantelor de cultură.

Controlul mecanic presupune prelucrarea superficială a solului, utilizând utilaje cu sape sau grape cu role pentru distrugerea și combaterea cornuților, premergător semănatului. Adoptarea sistemelor de prelucrare a solului poate reduce populațiile de cornuți, însă nu este o măsură eficientă de control complet al acestei buruieni.

Suprimarea populațiilor de cornuți cu ajutorul diferitelor specii de insecte sau agenți patogeni fungici reprezintă o potențială metodă de control biologic pentru Xanthium strumarium. Cu toate acestea, controlul buruienilor anuale din culturile agricole cu ajutorul insectelor nu este semnificativ, pe scară largă, la cornuți.

Eliminarea buruienilor din faze incipiente de dezvoltare este o măsură importantă. Dacă ajung în fază avansată, combaterea lor devine un proces complex. De aceea, pentru combaterea cornuților din culturile agricole, este esențial ca fermierii să adopte metode eficiente de control. Folosirea unor erbicide specifice cu spectru larg de acțiune, aplicate la momentul potrivit, este o soluție eficientă pentru prevenirea pagubelor produse de cornuți.

Soluții inovatoare AGRO BASF pentru combaterea cornuților

Pe lângă efectele negative pe care le are în culturile agricole, această buruiană îngreunează lucrările de recoltare și oferă un habitat propice pentru proliferarea dăunătorilor și dezvoltarea bolilor fungice. Pagubele produse de buruieni și alți factori dăunători pot ajunge la 50% din potenţialul soiurilor cultivate, efectele fiind dezastruoase pentru agricultură, în lipsa unor măsuri de combatere cât mai eficiente. Anumite culturi se dovedesc extrem de sensibile la acțiunea buruienilor: în culturile de porumb, floarea-soarelui și soia cornuții au devenit o reală problemă întrucât această buruiană este greu de combătut. Dat fiind că floarea-soarelui și soia sunt culturi răspândite din țara noastră, sunt recomandate soluțiile de erbicidare cu spectru larg de acțiune , care pot fi utilizate de la în funcție de condițiile locale.

Un sistem complet de erbicide pentru protecția totală a culturilor elimină eficient până și cele mai agresive buruieni. Cornuții se înmulțesc rapid și își fac apariția în orice zonă agricolă în care circulă pe teren oile. Acestea iau cornuți pe lână și împrăștie semințele pe unde trec. Erbicidarea în preemergență și postemergență asigură o cultură lipsită de buruieni. Aplicarea în postemergență a erbicidului Pulsar® 40 reprezintă o soluție viabilă pentru curățarea culturilor de floarea-soarelui Clearfield, soia și mazăre de cornuți.

Principalul mod de acțiune al produsului este preluarea la nivel foliar, îmbunătățită de adjuvantul încorporat în produsul formulat. De asemenea, preluarea la nivel radicular asigură un anumit control al buruienilor aflate în curs de răsărire. Astfel, produsul are o dublă acțiune, atât la nivel foliar, cât și la nivel radicular. Efectul aplicării erbicidului Pulsar® 40 este vizibil asupra buruienilor în 7-14 zile.

Cornuții pot fi combătuți din cultura de floarea-soarelui Clearfield Plus cu ajutorul lui Pulsar ® Plus, o formulă specială pentru combaterea buruienilor dicotiledonatelor și monocotiledonatelor. Conținând substanţa activă imazamox și numeroşi coformulanți, Pulsar® Plus îmbunătăţește retenţia, absorbţia şi penetrarea substanţei active în plante.

Anumite culturi pot fi extrem de afectate din cauza buruienilor, de aceea, adoptarea unui sistem de management eficient al buruienilor, prin utilizarea de erbicide cu eficacitate maximă și spectru larg de combatere, reprezintă cea mai bună soluție pentru reducerea pagubelor din culturile de câmp.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus