Făinarea la măr: cauze, simptome, combatere și prevenire

Făinarea este una dintre cele mai răspândite și periculoase boli care pot afecta în mod semnificativ cultura mărului. Care sunt factorii favorizanți, care sunt simptomele atacului, dar și cum poate fi combătută eficient această boală

Făinarea mărului este o boala frecvent întâlnită în plantațiile cu mere și poate compromite atât producția de mere, cât și rezistența fiziologică, vigoarea și potențialul productiv al plantației pentru ani la rând. Află din ce cauze apare făinarea la măr, cum recunoști simptomele, dar și ce soluții există pentru combaterea acestei boli.

  • Aspecte biologice ale bolii
  • Cauzele apariției făinării mărului
  • Modalitățile de răspândire
  • Simptomele atacului făinării mărului
  • Combaterea și prevenirea făinării mărului

Aspecte biologice ale bolii

Făinarea este provocată de ciuperca Podosphaera leucotricha. Această boală a fost descoperită inițial în Statele Unite ale Americii, în anul 1877, iar de aici a continuat să se răspândească pe celelalte continente. Făinarea afectează cu precădere soiurile sensibile, precum Jonathan.

Ciuperca iernează sub formă de miceliu de rezistență în solzii care acoperă mugurii, dar și pe lăstarii atacați. Miceliul care se formează este septat și incolor și se poate fixa ulterior pe organele verzi ale mărului, precum frunze și flori, cu ajutorul apresoriilor.

Conidiile se dezvoltă pe micelii primăvara devreme, au formă cilindrică, sunt incolore și unicelulare.

Făinarea este o boală periculoasă care se poate manifesta pe toată perioada de vegetație, până la căderea frunzelor. Din acest motiv, recolta poate fi afectată atât calitativ, cât și cantitativ.

Cauzele apariției făinării mărului

Făinarea la măr poate să apară din următoarele cauze:

  • Temperaturi ridicate - germinarea sporilor are loc la temperaturi cuprinse între 20 și 22 de grade Celsius;
  • Umiditate ridicată - ciuperca se dezvoltă în condiții de umiditate de peste 80%.

Trebuie avut în vedere faptul că ciuperca apare cu precădere în regiunile calde și uscate. Aici se pot înregistra pierderi în pomicultură dacă boala nu este ținută sub control. Ploaia este un factor care poate inhiba dezvoltarea ciupercii, deoarece aceasta nu are în mod neapărat nevoie de apă pentru sporulare.

De regulă, cele mai puternice atacuri au loc la sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie, însă tratamentele ar trebui efectuate încă din luna aprilie pentru a evita răspândirea bolii.

Modalitățile de răspândire

Răspândirea bolii se face prin conidii, care apar la suprafața organelor atacate și sunt purtate de vânt către restul plantației de măr, provocând noi infecții.

Perioada de incubație a bolii este scurtă, de cel mult cinci zile, iar ciuperca afectează cu precădere organele vegetative nou formate. Fructele sunt afectate imediat după căderea frunzelor, iar mugurii care au fost atacați vor deveni mai sensibili la îngheț peste iarnă.

Simptomele atacului făinării mărului

Făinarea atacă în mod semnificativ frunzele pomilor și lăstarilor tineri. De asemenea, ciuperca poate afecta și florile sau fructele tinere. Odată ce au fost atacate, aceste organe sunt acoperite de o pulbere albicioasă, cu aspect făinos, care își schimbă apoi culoarea și devine verde cenușie. Pulberea reprezintă miceliul ciupercii și poate duce la răspândirea rapidă a bolii.

Semnele atacului se manifestă astfel pe organele afectate:

  • Frunze - acestea încep să își îndoaie vârfurile și marginile spre partea superioară, căpătând un aspect rulat, se usucă timpuriu și cad;
  • Lăstari - odată afectați, lăstarii capătă o culoare maronie, iar vârfurile lor se îndoaie, căpătând aspectul unui cârlig;
  • Flori - se deformează și se usucă;
  • Fructe - acestea sunt atacate de făinare în cazul în care infecția este puternică, iar soiul de măr este sensibil. Ca urmare, fructele nu mai cresc și vor începe să cadă din pom.

Combaterea și prevenirea făinării mărului

Pentru prevenirea și combaterea eficientă a făinării mărului, este indicată combinarea măsurilor mecanice şi chimice. Majoritatea tratamentelor cu fungicide trebuie aplicate încă de la apariția primelor simptome ale atacului. Pentru prevenirea bolii sunt indicate următoarele măsuri:

  • Eliminarea în permanență a lăstarilor infectați;
  • Tăierea pomilor în fiecare an și apoi arderea ramurilor tăiate;
  • Cultivarea soiurilor de măr rezistente, care au toleranță sporită la făinare (Romus, Generos, Pionier);
  • Ramurile puternic infestate trebuie tăiate cu foarfeca, apoi introduse într-o pungă și arse sau îngropate adânc;
  • Fertilizarea cu îngrășăminte potrivite.

Deoarece agentul patogen se poate răspândi cu ușurință și poate afecta în mod semnificativ recolta culturii de măr, este necesară combaterea eficientă a făinării prin aplicarea unui tratament corespunzător.

Vezi mai jos care sunt soluțiile recomandate BASF pentru protecția eficientă a culturii de măr împotriva făinării.

Pachet comercial pentru pomicultură

Pachetul pentru pomicultură conține două fungicide, mai exact, 5 litri fungicid Dagonis® și 4 kilograme fungicid Bellis®. Poți beneficia de un discount suplimentar de 4% față de achiziția individuală a produselor, iar pachetul acoperă 4 ha.

Produsul Dagonis® funcționează pe bază de două substanțe active, fluxapiroxad și difenoconazol, și oferă control de durată asupra bolii. Proprietățile preventive ajută la inhibarea dezvoltării și reproducerii agentului patogen.

Fungicidul Bellis® conține două substanțe active, piraclostrobin și boscalid. Acestea asigură rezistență crescută la spălare, inhibă germinația sporilor agentului patogen și opresc creșterea tubului germinativ. Pentru combaterea făinării mărului este recomandată o doză de 0,8 kg/ha.

Kumulus® DF

Produsul Kumulus® DF este un fungicid care oferă un risc scăzut de apariție a rezistenței bolii în cultura mărului. Acesta conține 80% sulf, dar și adjuvanţi și agenţi de umectare care oferă eficiență sporită în combaterea făinării.

Kumulus® DF se aplică în doza recomandată de 0,3% (4,5 kg/ha), de la stadiul de urechiușe, până când fructele au jumătate din mărimea finală (stadiile BBCH 10-75). Tratamentul poate fi repetat la un interval de 7-10 zile.

Sercadis®

Sercadis® este un fungicid inovator, pe bază de substanță activă fluxapiroxad, din grupa SDHI - inhibitori ai enzimei succinat dehidrogenază. Produsul oferă protecție uniformă a culturii de măr și inhibă germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea.

Pentru combaterea făinării mărului este recomandată aplicarea unei doze de 0,25 l/ha. După aplicarea fungicidului și odată ce soluția s-a uscat, pe suprafața frunzelor se fixează o parte din substanța activă, care aderă ferm pe stratul ceros, oferind protecție continuă pentru o lungă perioadă de timp.

Pot fi aplicate cel mult 3 tratamente, la un interval minim de 7 zile între tratamente, pe perioada de vegetație BBCH 53 – 81, de la deschiderea mugurelui și până la începutul coacerii fructelor (apariția culorii specifice).

În practică știm că pomicultorii aplică tratamente pentru combaterea făinării, dar și a rapănului, printr-o singură aplicare asigurând protecție împotriva mai multor boli. BASF are o serie de produse care combat atât rapănul, cât și făinarea, de exemplu, Dagonis, Sercadis, Bellis.

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus