Nu e nevoie să reînființezi culturile afectate de grindină. Se pot trata

Multe culturi din Transilvania au fost afectate de grindină. Cum trebuie protejate


De multe ori, fermierii încearcă să reînființeze o cultură afectată de grindină, cu speranța că astfel ar putea recupera din pierderi. Anul acesta a fost deosebit de dificil din punct de vedere meteorologic. Grindina a afectat culturile, în special în zona Transilvaniei. Totodată, există schimbări semnificative în practicile de producție la culturile de porumb și soia, în special în ceea ce privește utilizarea fungicidelor pentru atenuarea stresului plantelor, cum ar fi leziunile provocate de căderile de grindină.


De ce să folosești fungicide


Poate cel mai important motiv pentru care ar trebui să faci un tratament cu fungicide după o cădere de grindină, sau mai bine, preventiv, este că pot apărea infecții în urma pătrunderii agenților patogeni prin leziunile provocate de grindină. Totodată, din cauza stresului prelungit, provocat de grindină, culturile pot deveni mai sensibile la fungii patogeni.


Un al doilea motiv, poate la fel de important, este că noile fungicide de la BASF beneficiază de efecte fiziologice, prin care se recuperează o parte a potențialului de producție pierdut în urma grindinei. Astfel, fungicidele protejează țesuturile verzi, permițând în același timp plantei să dea maximum de randament posibil după căderea de grindină. În cazul culturilor de porumb sau soia, putem constata că un tratament cu fungicid aplicat în cel mult 7 zile după căderea de grindină poate ajuta la obținerea unei producții cu 30—40% mai mare comparativ cea obținută din cultura afectată și netratată.


Recomandarea BASF pentru protecția culturilor afectate de grindină


Pentru cultura de porumb, BASF recomandă tratamentul cu fungicid Opera® pentru plantele afectate de stresul provocat de grindină. Fungicidul Opera® beneficiază de efectul fiziologic AgCelence®. Fungicidul are acțiune sistemică, datorită celor două substanțe active, 50 g/l Epoxiconazol și 133 g/l Piraclostrobin, ambele având un efect sinergic în controlul bolilor și efect fiziologic care conduce la îmbunătățirea fotosintezei, o mai bună rezistență la stresul provocat de grindină și în special dacă urmează seceta. În plus,

  • Epoxiconazolul inhibă creșterea miceliului ciupercilor.
  • Piraclostrobinul inhibă germinația sporilor.


Aplicând Opera®, planta va beneficia de o rezistență mărită la factorii de stres, o recuperare mai bună după grindină, obținând astfel recolte mai sănătoase și mai profitabile.


Pentru cultura de floarea soarelui, una dintre cele mai bune soluții disponibile pe piață este fungicidul Pictor® , alegerea a mii de fermieri în decursul celor peste 10 ani de existență cu produsul. Fungicidul Pictor® beneficiază la rândul său de efectul fiziologic AgCelence®. Astfel, Pictor® combate tot spectrul de boli al florii soarelui, oferind efecte fiziologice de vitalizare și îmbunătățire a fiziologiei plantei de cultură, datorită celor două substanțe active de ultimă generație, Boscalid 200 g/l și dimoxystrobin 20g/l.

ing. Dr. Adrian Milășan reprezentant vânzări BASF pe zona de centru a Transilvaniei, judetele Alba, Bistrița Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Telefon 0732.711.230

Mergi sus