Îngălbenirea viței de vie cauzată de fitoplasmoze

Află totul despre îngălbenirea viței de vie și de ce existența acestei boli grave alertează viticultorii din întreaga lume.

Boală epidemică cu transmitere rapidă de la o tulpină la alta, îngălbenirea viței de vie afectează întreaga industrie vitivinicolă. În lipsa unor măsuri eficiente de prevenție și protecție a podgoriilor, această boală poate avea repercusiuni economice grave din cauza pagubelor majore pe care le poate provoca.

Ce sunt fitoplasmozele și cum afectează vița de vie: cauze și simptome

Paraziți unicelulari vegetali, cu formă sferică sau elipsoidală, fără perete celular, fitoplasmele sunt microorganisme din Clasa Mollicutes care cauzează Flavescența viței de vie (Flavescence doreé, FD) sau Îngălbenirea aurie.

Deși este o boală destul de recentă în România, Phytoplasma vitis se răspândește rapid în podgorii, afectând producția de vin a celor mai mari producători de vin din Europa. Vița de vie este principala gazdă a fitoplasmozelor care provoacă îngălbenirea aurie. Această boală de carantină parazitează celulele floemice ale viței de vie și se transmite de la vița infectată la vița de vie sănătoasă prin cicada Scaphoideus titanus Ball.

Fitoplasmozele au o perioadă de latență de aproximativ 1-3 ani, timp în care simptomatologia poate să nu fie identificată. Provoacă pagube majore în Vitis vinifera, V. labrusca, V. riparia, V. rupestris dar și la alte specii în genul Vitis. Cele mai sensibile soiuri din Vitis vinifera sunt Chardonnay, Riesling, Pinot gris, Pinot noir şi Cabernet Sauvignon (Constantina Chireceanu, 2016)

Simptomatologia indusă de fitoplasmele din genul Candidatus Phytoplasma este asociată cu încolțirea întârziată, încrețirea, cloroza sau apariția petelor galben-aurii și înroșirea frunzelor vara, când acestea se ondulează pe partea inferioară și se decolorează devenind ulterior rigide și casante. Simptomele apar, de regulă, la începutul verii, pe frunze, muguri, ciorchini și lăstari. Uneori pot apărea necroze ale venelor. Când fitoplasmozele apar înaintea înfloririi sau în timpul acesteia, inflorescența se poate usca în totalitate determinând avortarea florilor. În funcție de soi, există o varietate de simptome induse de fitoplasmoze:

  • Frunze care se răsucesc și iau formă de triunghi;
  • Frunze îngălbenite care prezintă zone cu țesut necrozat;
  • Frunze cu țesut necrozat, de culoare galben intens;
  • Struguri uscați, cu boabe șiștave;
  • Lemn nematurat la lăstari;
  • Frunze înroșite;
  • Pustule pe lăstar.

Factorii care favorizează dezvoltarea fitoplasmozelor

Considerată în prezent una dintre cele mai îngrijorătoare boli ale viței de vie, Grapevine Golden Flavescence, provoacă pagube atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ în cele mai mari podgorii. Viile infectate pot înceta să producă sau pot muri, iar plantele afectate vor prezenta mereu un risc de răspândire a bolii. Dacă vrei să previi apariția de noi focare și să limitezi răspândirea bolii este important să știi care sunt factorii care favorizează dezvoltarea fitoplasmozele. Iată care sunt principalii factori care duc la apariția și înmulțirea procariotelor:

  • Condițiile climatice: Arealul de dezvoltare al cicadei este limitat de condiţiile climatice, aceasta necesitând ierni reci pentru ca ouăle să iasă din diapauză şi veri călduroase pentru a dezvolta o generaţie completă (Boudon-Padieu şi colab., 1989). Anii cu precipitații abundente sunt favorabili pentru contaminare și producerea pagubelor în podgorii.
  • Transmiterea agentului patogen prin vectorul principal al bolii, S.titanus;
  • Importul necontrolat al materialului viticol săditor infestat;
  • Altoirea cu material vegetal infectat;
  • Transmiterea prin intermediul buruienii Cuscuta epithymum.

Diagnoza și tratamentul fitoplasmozelor: metode de detectare și opțiuni de tratament

Vrei să identifici bolile infecțioase din vița de vie? Diagnosticarea exactă poate deveni o provocare pentru viticultori întrucât simptomele tipice de FD sunt asemănătoare cu simptomele altor fitoplasmoze. Pentru detectarea și diagnosticarea corectă a Cicadelideus S. titanus este necesară observarea regulată și identificarea agentului patogen cu ajutorul testelor precise, precum PCR, ELISA sau ISEM. S. titanus. Vectorul principal al FD are o răspândire rapidă și provoacă intrarea în declin a viței de vie. Adultul măsoară între 4,8-5,2 mm, iar femela între 5,5-6,0 mm. Au culoare maro-roșcată iar pe aripile anterioare prezintă pete albe.

În primăvară-vară se poate observa riscul infectării urmărind prezența S.titanus pe partea inferioară a frunzelor, însă pentru un diagnostic precis trebuie efectuate testele specifice de laborator: serologice sau moleculare. Pe lângă smulgerea și distrugerea tulpinilor infectate, tratamentele fitosanitare cu produse omologate sunt obligatorii. Aplicarea la timp a tratamentelor limitează răspândirea insectei vector.

Prevenirea îngălbenirii viței de vie cauzate de fitoplasmoze: bune practici agricole și de igienă

Evaluează permanent riscul de apariție a noi focare de boală și protejează plantația cu ajutorul tratamentelor inovatoare de ultimă generație. Adoptă bune practici agricole și ține cont de următoarele aspecte importante:

  • Detectează insectele cu ajutorul capcanelor lipicioase galbene și combate atât larvele, cât și adulții, aplicând imediat tratamentele corespunzătoare;
  • Efectuează teste de laborator pentru confirmarea cu exactitate a bolii;
  • Evită cultivarea soiurilor sensibile;
  • Monitorizează permanent soiurile detectate cu S.titanus;
  • Pentru altoire utilizează doar material sănătos, păstrat în bune condiții de temperatură și umiditate;
  • Aplică preventiv tratamente insecticide, erbicide sau fungicide care oferă performanță de top și protecție îndelungată.

Oferă performanță de top plantației și folosește fungicid Novicure , ce asigură protecția eficientă a viței de vie.

  • Respectă întotdeauna dozele recomandate de producători și timpul de pauză dintre tratamente;
  • Aplică fertilizări echilibrate, efectuand întotdeauna analize regulate ale probelor de sol;
  • Aplică produse inovatoare pentru protecția plantelor aparținând mai multor familii chimice, ca să eviți dezvoltarea formelor de rezistență;
  • Combină produsele de contact cu erbicide sau fungicide sistemice pentru a reduce presiunea și a încerca să scazi gradul de atac al diferiților agenți patogeni;
  • Folosește utilaje pentru aplicarea tratamentelor care să acopere bine peretele vegetativ;
  • Aplică tratamentele cu produse de protecție a viței de vie în condiții de liniște, fără vânt, în condiții de temperatură corectă, de până Ia 30°C;
  • Respectă regulile și perioadele optime de tăiere a viței de vie;
  • Elimină rapid tulpinile infectate;
  • Respectă numărul de tratamente și tehnologia de protecție a culturii de viță de vie, conform schemei de mai jos.

Pe lângă faptul că poate cauza insuficienta maturare a lemnului, fitoplasmozele degenerează progresiv plantele și depreciază calitatea recoltelor, implicit a vinului. Monitorizarea, prevenția, observarea din timp și controlarea fitoplasmelor cu ajutorul soluțiilor de ultimă generație limitează repercusiunile economice grave.

Culturi similare

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus