Managementul fermei este mai simplu cu ajutorul Smart Technology de la BASF

Vezi cum poți face o bună planificare în fermă

Fermele moderne necesită nu doar tehnologii inovatoare, ci și o excelentă organizare a activității, pentru a deveni mai productive și mai profitabile. Cheia succesului stă, de cele mai multe ori, în crearea unui bun plan de activități.

Este un pas aparent simplu și tocmai de aceea, numeroși fermieri tind să îl ignore. Unii se bazează pe experiența lor, alții consideră că o bună planificare este de fapt doar timp pierdut, pentru că aceste activități pot fi făcute pe parcurs.

Experții BASF vin în ajutorul fermierilor cu Smart Technology , noul aliat de încredere în prevenirea pierderilor provocate de agenții patogeni la culturile legumicole. Smart Technology este programul inteligent de la BASF ce le oferă fermierilor o serie de beneficii pentru culturile horticole, precum simplificarea managementului fermei, care oferă soluții de încredere pentru fermieri, ajută la obținerea unor producții de calitate și asigură un timp de pauză favorabil.

Simplificarea managementului fermei cu Smart Technology

Indiferent de tipul culturii, un fermier profesionist are mereu nevoie de produse și tehnologii eficiente pentru protecția fitosanitară a plantelor. Lipsa acestora poate duce la pierderi semnificative de producție. Managementul fermei poate deveni mai simplu de făcut atunci când există un plan de activități bine structurat, care să cuprindă toate etapele necesare în legumicultură, la început de sezon. Iată ce trebuie planificat și făcut în această perioadă a anului.

1. Pregătirea terenului

Primul pas în planul de activități agricole reprezintă pregătirea terenului. Înțelegem aici totalitatea lucrărilor aplicate pentru afânarea corespunzătoare a solului. Este un pas necesar pentru aerisirea solului, dar și pentru acumularea și reținerea unei cantități optime de apă și nutrienți

Pregătirea spațiului protejat și dezinfectarea

Culturile înființate în spații protejate trebuie să aibă condiții corespunzătoare pentru a preveni dezvoltarea agenților patogeni. Solul trebuie curățat de resturile culturilor anterioare. Terenul se va afâna mecanic, cu plugul cultivator, sau manual, în cazul suprafețelor mici. După afânarea superficială se va trece la nivelare și modelare.

2. Creați-vă planul de combatere

Planul de combatere a agenților patogeni trebuie să ia, pe cât posibil, combaterea integrată a acestora, folosind toate metodele de combatere: chimică (produse de protecția plantelor), agrotehnică (lucrări agrotehnice), fizică (sterilizarea echipamentelor, folosirea de plase, de folie de mulcire etc) și biologică (folosirea de organisme vii pentru combaterea bolilor și dăunătorilor), pentru a nu depăși pragurile economice de dăunare.

3. Achiziția de inputuri

Gestionarea inputurilor este esențială în legumicultură. Este și activitatea care trebuie planificată din timp, pentru a nu risca să rămâneți fără materiale de calitate. Fermierii trebuie să contabilizeze stocurile existente și să își facă un necesar de inputuri, respectiv semințe, produse de protecția plantelor și fertilizanți.

4. Elaborați planul de fertilizare

Planul tehnologic de fertilizare trebuie să țină cont de: tipul de sol și profilul acestuia, rezerva existentă de nutrienți, tipul de cultură și necesarul de nutrienți pentru cultura respectivă. Un bun plan va elimina riscul apariției carențelor de nutrienți, asigurând o bază solidă și constantă de dezvoltare a culturilor.

5. Pregătirea răsadurilor

Producerea răsadurilor trebuie făcută în spații special amenajate. Semănarea se poate face în răsadnițe, în substrat afânat și bine nivelat. Atenție la udare, asigurarea unei temperaturi optime și la fertilizarea răsadurilor, respectiv la repicare.

6. Plantarea răsadurilor

Asigurați-vă înainte de plantare că răsadurile sunt puternice și nu au simptome de boli. Răsadurile pregătite de plantare trebuie să fie viguroase, groase, cu internodii scurte și rădăcini bine dezvoltate.

7. Lucrările agrotehnice după plantare

Odată plantate răsadurile, este nevoie să ne asigurăm că umiditatea este suficientă, nivelul de nutrienți este optim și este asigurată protecția împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor. Suplimentar, în anumite situații este nevoie să se efectueze lucrări agro-tehnice suplimentare după plantare. Copilirea, desfrunzirea sau ciupitul se pot face atunci când este cazul, în funcție de cultură.

Cu o abordare organizată și atentă la detalii, gestionarea activităților în fermă va deveni mai simplă, mai eficientă și mai competitivă.

Acest articol face parte dintr-o serie dedicată conceptului Smart Technology. În următorul articol vom discuta despre al doilea beneficiu Smart Technology de la BASF.

Pentru a primi aceste articole, abonează-te la:



Culturi similare

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Mergi sus