Ce măsuri de precauție își iau fermierii pentru a preveni septorioza cerealelor

VOX POP: Ce spun agricultorii din estul României despre septorioza cerealelor și metodele de prevenire a bolii

Cu septorioza nu e de glumă. O știu mulți fermieri, iar cei mai chibzuiți aplică preventiv tratamente cu fungicide pentru combaterea pătării brune a frunzelor la grâu . După acest principiu se conduce și Gheorghe Chiriac. Fermierul cultivă peste 1.000 de hectare în Bălcăuți (județul Suceava) și preferă să atace orice problemă din fașă.

”Eu am aplicat preventiv fungicide pentru combaterea septoriozei la cereale. Am făcut două tratamente și nu am avut probleme în campania trecută. Sfatul meu pentru fermieri este să aplice tratamentul la cereale preventiv, înainte să apară septorioza. Și, bineînțeles, să respecte rotația culturilor. Dacă ai septorioză în cultură, automat îți ia din producție. Din păcate, unele tratamente necesită autorizația T sau T+, iar acest lucru implică cheltuieli. Le cunosc, pentru că am trecut și eu prin acest proces”, spune Chiriac.

Agronomul are și o nemulțumire. Perioada relativă scurtă de protecție pe care o oferă fungicidele actuale nu acoperă și creșterile plantei, ceea ce înseamnă că trebuie aplicate tratamente suplimentare. ”Problema mea e că toate produsele bune costă. E și normal ca un fungicid cu 2-3 substanțe active să fie mai scump. Fiecare substanță are prețul ei, dar un tratament bun chiar merită. Costurile se adună însă, dacă ești nevoit să aplici trei tratamente. Aș încerca un produs mai eficient contra septoriozei, care să dureze mai mult și să protejeze și creșterile”, își dorește fermierul sucevean.

”Fermierii care nu dețin autorizații T sau T+ rămân expuși în fața bolilor precum septorioza”

De aceeași părere este și un alt agricultor din Moldova. Radu Miron cultivă aproape 2.600 de hectare în Dragalina, județul Botoșani. În fiecare an, seamănă cereale pe aproape 600 de hectare. Tratamentele aplicate la momentul optim au ținut până acum departe septorioza. ”Sfatul meu e ca fermierii să aplice cel puțin două tratamente, dar nu cu produse generice, iar dacă se poate, să facă și un tratament la semințe. Eu așa fac și nu am mai avut de multă vreme septorioză la cerealele mele. Dar am văzut din plin la vecinii mei, la cei care, de obicei, fac un singur tratament, sau nu aplică deloc fungicid. Iar pierderile sunt semnificative, atât cantitativ, cât și calitativ”, spune domnul Miron.

”Mi-ar plăcea un fungicid, eventual sistemic, care să asigure măcar o lună de zile protecție. Eu, personal, sunt acum autorizat T și T+, am dat examenul, am depozitul și instalațiile autorizate. Dar e un proces anevoios și de lungă durată.

Dacă ar fi un fungicid care să și prelungească perioada de vegetație, și mai bine. Obligatoriu, garantează și un spor de producție. Vedeți dumneavoastră, diferența între noi și restul Europei nu stă neapărat în tipul de sol, fertilizarea mai bună sau tehnica aplicată. Pe ei, clima îi ajută mai mult. La noi sunt secete și temperaturi de peste 30°C. Acum, cu aceste dereglări climatice, mai apar și diferențe foarte mari de temperatură. Nu e posibil ca în luna aprilie sau în mai să ai doar 5-6°C noaptea, iar ziua să te apropii de 30°C. Această diferență este foarte nefavorabilă plantelor de cultură.

În plus, vesticii au o perioadă de vegetație cam cu 2-3 săptămâni mai mare decât noi. Tu, dacă ai peste 30°C, îți iese planta din perioada de vegetație. După 28°C, nicio plantă nu mai lucrează. Chiar dacă o vezi verde pe câmp, ea e în repaus vegetativ, pentru că își ia măsuri de conservare. În loc să aibă viață mai lungă, își scurtează perioada de vegetație. În loc să crească bobul, planta intră în ”criză de timp” și imediat produce sămânța. Aici ar fi util un astfel de fungicid, care să ajute la vitalizarea plantelor, să le ajute să facă mai bine față stresului termic și hidric, să le vitalizeze. Asta mi-aș dori de la un nou fungicid pentru combaterea septoriozei cerealelor”, mai spune fermierul din Botoșani.

”Mulți fermieri ar avea nevoie de un fungicid care să dureze mai mult”

Puțin mai la sud, Ana Calimadriuc este nevoită să aplice chiar și trei tratamente împotriva septoriozei la cereale. Administratorul fermei Miofan Agrotrans are o suprafață de aproximativ 2.000 de hectare și își ia toate măsurile de precauție pentru a limita orice pierderi de producție la cereale.

”Noi încercăm să facem tratamente ca la carte pentru a combate septorioza. Nu facem rabat. În general, primăvara aplicăm două tratamente cu fungicid pentru septorioza grâului . Am mai discutat și cu fermierii care cultivă suprafețe mai mici și le-am spus tuturor: primul tratament este extraordinar de important. Majoritatea fermierilor îmi spun că iau un pachet cu o singură substanță activă. E mai ieftin și speră să se descurce așa. Poate că într-un an le merge bine, că nu s-au dezvoltat bolile. Dar iată, în ultimii ani nu mai au norocul acesta și apar pierderi mari.

Mereu trebuie să îți vezi culturile si să apreciezi foarte bine momentul de aplicare. În agricultura de la noi, aplicarea tratamentelor se cam face după ureche. În general, mulți fermieri dau fungicide și în funcție de ce face vecinul. Dacă el dă, eu de ce nu aș da? Dar sunt alte lucruri importante care nu prea se iau în calcul.

Cel puțin în ferma noastră, am fost nevoiți să aplicăm minim două tratamente cu fungicide pentru cereale. Iar în 2016, a trebuit să aplicăm chiar și un al treilea tratament pe o suprafață de 200 de hectare din cele 450 pe care cultivăm grâu. Iată că se poate întâmpla să fie nevoie, dar un astfel de tratament încarcă mult costurile fermierilor. Mulți nu își permit să aplice trei tratamente la grâu, ar avea nevoie de un produs care să țină mai mult”, spune doamna Calimandriuc.

Dacă ar fi un nou fungicid pentru cereale care oferă și spor de producție, evident că ar fi și mai bine. În general, noi ne plângem de durata de protecție redusă. De regulă, rămâne un interval în care plantele sunt cumva neprotejate. Norocul nostru e că în intervalul respectiv nu sunt foarte multe ploi care să favorizeze răspândirea bolilor. Ar fi super un tratament contra septoriozei care garantează spor de recoltă și să aibă durată mai mare de utilizare. Cum să nu ne avantajeze un fungicid nou pentru cereale, eficient în combaterea septoriozei?”, ne-a mai declarat Ana Calimandriuc.

Mergi sus