Cum evităm pierderile de producție pe timpul depozitării merelor. VIDEO

Provocarea pomicultorilor care se bucură de o recoltă bogată de mere este să asigure apoi o perioadă cât mai lungă de păstrare a acestora. Din păcate, bolile de depozit pot afecta recolta și, implicit, profitul.

Pentru a se asigura că fructele vor rezista o perioadă lungă în depozit, trebuie prevenite infecțiile cauzate de diferiti agenți patogeni în timpul perioadei de păstrare.

Soluția recomandată de BASF este Bellis® , un fungicid polivalent cu acțiune preventivă și curativă, care este eficace atât împotriva făinării și rapănului la măr și păr, cât și pentru combaterea bolilor de depozit. Acesta inhibă germinarea sporilor, creșterea miceliului și sporularea, oferind un înalt nivel de protecție atât la suprafață, cât și în interiorul frunzelor.

Produsul a fost deja folosit de fermieri în 2019.

“Am hotărât că Bellis®-ul este cel mai bun în protejarea bolilor de depozit”

Maria Monica Oncescu din Voinești, jud. Dâmbovița a remarcat rezultatele. “Am observat că merele au ținut o perioadă mai lungă de timp, nu s-au pătat, nu s-au stricat, n-au putrezit și anul acesta deja avem două tratamente cu Bellis®”, a spus aceasta.

Din aceeași zonă, Voinești, Dâmbovița, Ionuț Neagu a povestit cum a procedat la SC Mere de Voinești: “Avem capacitate de depozitare de aproximativ 700 de tone, cu atmosferă controlată. Am folosit Bellis®, 2 tratamente, al doilea tratament urmând să îl aplic cu 2 săptâmâni înaintea recoltării. Este un produs foarte bun pentru combaterea bolilor de depozit. Am hotărât că Bellis®-ul este cel mai bun în protejarea bolilor de depozit. Nu se acceptă mere cu urme de boli, de dăunători; într-un cuvânt trebuie să fie foarte curate.”

“Bellis® este și pentru păstrare, și pentru rapân”

Așteptările crescute din partea consumatorilor au fost menționate și de Lucian Butoi, de la Cooperativa Agricolă Pomicultorul Dâmbovițean, din Mănești, jud. Dâmbovița: “Este vorba despre cerința clientului: mărul trebuie să fie cât mai ok și cât mai sănătos din toate punctele de vedere. E foarte multă muncă pentru ca fructele să iasă la o asemenea calitate. Muncim din greu ca să facem așa ceva.” Pentru a-și susține eforturile, și acesta a apelat la soluția BASF. Concluzia după folosire? “Recomand tuturor Bellis®, mai ales în perioada coacerii fructelor, chiar acum e momentul indicat. Bellis® este și pentru păstrare, și pentru rapân.”

Chiar și în condiții de grindină, produsul a dat rezultate. Asta a remarcat Gheorghe Cigăran din Voinești. „În cazul în care fructele nu sunt sănătoase, nu sunt bine tratate, depozitul nu poate să facă minuni, să le conserve perfect. Ca produs ideal pentru bolile de depozitare ar fi fungicidul Bellis®: ultimele 2 tratamente vor fi aplicate cu Bellis®, un produs extraordinar. Anul trecut l-am testat, când am avut un atac de grindină. După ce le-am tratat cu Bellis®, s-au conservat destul de bine, chiar și lovite de grindină.”, a amintit acesta.

Aceeași schemă de tratament e folosită și recomandată și de Ion Florea din Fălticeni, jud. Suceava. Iată ce a avut de spus: „Planificăm în mod clar folosirea produsului Bellis® pentru aportul la păstrare. Este posibil să dăm chiar în două etape, cele recomandate de către BASF. Cum să nu faci o asemenea investiție?

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza
Mergi sus