Ardeiul: totul despre plantare, îngrijire și recoltare

Ardeiul reprezintă una dintre cele mai consumate legume din țara noastră și o cultură de interes pentru fermieri.

Află care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont pentru creșterea randamentului de producție și obținerea unor culturi de ardei bogate și sănătoase.

Factori care influențează randamentul culturii de ardei

Ardeiul (Capsicum annuum) este o specie a genului Capsicum, care face parte din familia Solanaceae, familie de plante superioare angiosperme dicotiledonate, din ordinul lamiales.

Se cultivă pentru fructele sale, care au întrebuinţări multiple în alimentaţia omului, atât în stare proaspătă, cât şi gătită sau conservată. Este o plantă anuală erbacee, cu tendinţa de lemnificare în a doua parte a perioadei de vegetaţie. Are un habitus mediu dezvoltat, sub formă de tufă globuloasă de până la 40-50 cm înălţime şi 30-40 cm diametru. În seră, tulpina poate ajunge la 1,5-2,2 metri. Pe lângă respectarea cerințelor față de climă și sol, tehnologia de cultivare, tipul de soi și lucrările agrotehnice sunt factori care influențează randamentul culturii de ardei.

Producție ardei la hectar

Potrivit datelor furnizate de INS, în România, producția totală de ardei în 2021 a fost de 249 mii tone, având o producție medie de 13,617 Kg/ha. Deși este o cultură costisitoare, dacă este respectată tehnologia de cultivare, se pot obține cu ușurință producții de 15-20t/ha.

Ce soiuri de ardei și hibrizi să alegi

Conform Uniunii pentru Protecţia Originii Varietale (U.P.O.V.), există nouă forme de bază ale fructelor de ardei: aplatizat, rotund, sub formă de inimă, pătrat, dreptunghiular, trapezoidal, triunghiular, îngust triunghiular și în formă de corn. Mărimea fructelor variază de la câţiva centimetri și câteva grame până la 20-25 cm în lungime, respectiv 250-300 de grame. Suprafaţa fructelor este lucioasă, netedă sau uşor muchiată (lobată), cu trei până la 5-7 muchii rotunjite.

Soiuri de ardei și hibrizi

În funcţie de varietatea botanică, sortimentul de ardei se clasifică astfel:

  • ardei dulci: Capsicum annuum L. var. grossum Sendt. (ardei gras şi gogoşar) și Capsicum annuum L. var. longum Sendt. (ardei lung)
  • ardei iuţi: Capsicum annuum L. var. accuminatum Irish

În România, se cultivă următoarele grupe horticole de ardei:

  • Ardeiul gras - are fructe mari, dulci, în formă de prismă, trunchi de piramidă, inimă.
  • Ardeiul gogoşar - fructe mari, dulci, rotunde, puternic turtite, cu suprafaţa mai mult sau mai puţin lobată.
  • Ardeiul lung - fructe mari, dulci, cu pulpa mai subţire decât la formele anterioare, de formă conică, alungită, uneori aplatizată, drepte sau curbate.
  • Ardeiul iute - fructe mici, iuţi, cu pulpa subţire, de formă conică-alungită sau sferică.
  • Ardeiul de boia - fructe asemănătoare ardeiului lung sau iute, cu gust dulce sau iute, cu o mare concentraţie în pigmenţi coloranţi.

Deși există peste 80 de soiuri de ardei, în Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2022, printre cele mai apreciate și cultivate soiuri de ardei sunt sunt:

  • Ager;
  • Alexandru;
  • Alma Picante;
  • Artim;
  • Bârsan;
  • Bogdan;
  • Buzău 10;
  • Brâncuși;
  • Creola;
  • Fermier;
  • Iancu;
  • Ionel;
  • Jovial;
  • Kapya F Maxx;
  • Pintea;
  • Tudu;
  • Vlad;
  • Vladimir.

Plantarea ardeilor

Pentru plantarea ardeilor, pregătirea terenului începe toamna, cu administrarea a 40-50 tone gunoi de grajd pe hectar, 300 kg/ha superfosfat și 100 kg/ha sulfat de potasiu. Primăvara se aplică 150-200 kg/ha azotat de amoniu. Pregătirea terenului implică și erbicidarea cu produse specifice. Transplantarea se face când răsadurile de ardei au aproximativ 10 cm înălțime sau 4-6 frunze. Ardeiul poate fi semănat în perioada 25 februarie–5 martie, folosind semințe de calitate, certificate și tratate.

Când se cultivă ardeii

Ardeiul poate fi cultivat în câmp, grădină sau spații protejate precum sere și solarii. În țara noastră se întrunesc toate condițiile pentru dezvoltarea ardeilor și pentru obținerea unor producții ridicate și de calitate. Epoca de plantare diferă în funcție de maniera de cultivare - răsaduri, respectiv semănat direct în câmp. În ambele cazuri, însă, data orientativă pentru plantarea ardeilor începe după ce în sol sunt asigurate temperaturi de peste 14-15 grade Celsius (25 aprilie-15 mai).

În cât timp răsare ardeiul?

Perioada de creștere vegetativă a ardeiului poate dura până la 20 de zile. Între 21-55 zile, plantele pot fi transplantate, în funcție de stadiul de dezvoltare al fiecărei plante.

Coacerea fructelor este influențată de condițiile de climă și sol, însă, în general, fructele de ardei pot fi gata de recoltat la aproximativ 50-110 zile de la înființarea culturii.

Condiții de climă și sol

Ardeiul solicită soluri bine structurate, uşoare, luto-nisipoase sau mijlocii, adânci, permeabile, bogate în elemente fertilizante (azot, fosfor, potasiu), cu un conţinut ridicat de humus (4-5%) şi cu un pH de 6-6,5. Sunt recomandate zone cu soluri aluviale, cernoziomurile levigate, solurile brun-roşcate, de pădure, luto-argiloase. Se vor evita solurile mai grele, cu permeabilitate redusă.

Clima și solul sunt elemente deosebit de importante în cultura ardeiului și dictează în mare măsură producția. Plantele cresc şi se dezvoltă optim la temperaturi de 22-25 grade Celsius. Limitele extreme admise pentru creşterea plantelor sunt cuprinse între 15 şi 35 grade Celsius.

Condiții optime de lumină și apă

Dezvoltarea ardeiului se realizează în condiţii optime, dacă în sol este asigurat un nivel de 70-80% din capacitatea de câmp, iar în aer, o umiditate relativă de 60-70%. Necesarul de apă este mai mic în prima lună de la plantare, în vreme ce, în perioadele înfloririi, fructificării şi creşterii fructelor, nevoile ardeiului pentru apă sunt maxime, recomandându-se chiar niveluri de până la 90% din capacitatea de câmp.

Condiții de temperatură

Ardeiul are cerințe ridicate de temperatură. Germinația la ardei începe de la 14-15 grade Celsius, însă temperatura optimă pentru germinarea semințelor este de aproximativ 20-25 grade Celsius.

Tehnologia de cultivare a ardeilor

Respectarea tehnologiei de cultivare și adoptarea bunelor practici agricole asigură condiții favorabile, care grăbesc fructificarea și oferă fermierilor producții timpurii și recolte de calitate. Indiferent că e vorba de tehnologia de cultură ardei capia, iute, gogoșar sau de boia, un sol pregătit corespunzător va asigura cultivarea plantelor legumicole în cele mai bune condiții.

Cultura ardeilor în câmp

Alegerea terenului se face în funcţie de planta premergătoare. Cele mai bune premergătoare sunt speciile leguminoase (mazărea, fasolea), legumele cucurbitacee, cele din grupa cepei, legumele, verdeţurile, dar şi leguminoasele perene (lucerna şi trifoiul). Se evită cultivarea după solanacee sau legume care lasă o mare rezervă de agenţi patogeni de sol (de exemplu, Fusarium).

Ardeiul este cultivat în câmp prin producerea prealabilă a răsadurilor și mai rar prin semănat direct.

Răsadurile se produc în răsadniţe, spaţii încălzite (sere şi solarii), la pat, în cuburi nutritive sau în palete alveolare. Producerea răsadurilor începe deseori în următoarele perioade:

  • ardeiul gras pentru cultură timpurie: în perioada 20-25 februarie
  • ardeiul gras pentru culturile obişnuite de vară: între 25 februarie-15 martie
  • ardeiul lung şi gogoşarii pentru culturile târzii: în perioada 5-20 martie

Pentru producerea răsadurilor necesare plantării unui hectar se folosesc 1,2-1,5 kg sămânţă. Se seamănă în rânduri, la distanţe de 8-10 cm şi la 2-3 cm pe rând, rezultând undeva la 400-500 fire pe metru pătrat. Este recomandată menținerea unei temperaturi între 22 și 25 de grade Celsius ziua şi 18-20 grade Celsius noaptea. Până la plantarea în câmp se fac aerisiri, tratamente fitosanitare și se aplică îngrăşăminte foliare.

Vârstă optimă a răsadurilor este de 60-65 de zile. Cu câteva zile înainte de plantare, răsadurile se călesc printr-o aerisire mai puternică ziua şi noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadului, se udă abundent. Plantarea începe când în sol se înregistrează 15 grade Celsius; se plantează mai întâi ardeiul gras timpuriu, în perioada 25 aprilie-5 mai, apoi ardeiul gras, gogoşarul şi ardeiul lung, în perioada 5-20 mai.

La ce distanță se plantează ardeii

Dacă vrei să afli care este distanța între rânduri și densitatea de plante de ardei la hectar, este esențial să știi că distanţele de plantare diferă în funcție de varietate:

  • La ardeiul gras, se lasă pe rând 15-20 cm, realizând o densitate de 65-88.000 de plante pe hectar
  • La ardeiul gogoşar, distanţele pe rând sunt de 20-25 cm, densitatea fiind cuprinsă între 54.000-65.000 plante pe hectar
  • La ardeiul lung, distanța pe rând este de 15 cm, realizând o densitate de 88.000 de plante pe hectar
  • La ardeiul iute, distanţa pe rând este de aproximativ 10 cm, cu o densitate de 80-130 mii plante pe hectar.

Lucrări de întreținere și fertilizare a culturii de ardei în câmp

  • Completarea golurilor - la 4-5 zile de la plantare, se face completarea golurilor, se aplică 3-4 prășile mecanice între rânduri şi 2 prăşile manual pe rând. Odată cu prășilele mecanice, se realizează un muşuroit uşor.
  • Irigarea - se face o udare după plantare, după care nu se udă circa două săptămâni. Până la fructificare, se udă la un interval de 7-10 zile, cu norme de 250-300 m3 pe hectar; umiditatea din sol trebuie să fie de 80-85% din capacitatea de câmp.
  • Fertilizarea culturii de ardei în câmp - în timpul perioadei de vegetaţie se pot aplica 2-3 fertilizări cu îngrăşăminte chimice.
  • Pe suprafeţe mici, se recomandă copilirea ardeilor şi cârnirea plantelor.

Cultura ardeilor în sere și solarii

Pentru culturile din sere și solarii, ardeiul se cultivă prin răsaduri de ardei. Indiferent că e vorba de ardei gras, iute sau capia, răsadurile se produc în sere încălzite sau în răsadnițe, iar pentru culturile de vară și toamnă, în solarii încălzite sau parțial neîncălzite, în răsadnițe semicalde sau pe straturi, în aer liber. Ardeiul poate fi cultivat în:

  • Sere protejate cu sticlă;
  • Solarii protejate cu material plastic;

În sere şi solarii, se cultivă în mod obişnuit ardeiul gras, dar și ardeiul lung şi iute. Pregătirea terenului începe toamna, odată cu defrişarea culturii anterioare. Se realizează o fertilizare de bază cu 50-70 t/ha gunoi de grajd și se aplică și îngrășăminte chimice. Se execută mobilizarea solului la 28-30 cm, se dezinfectează solul cu produse specifice și se aplică erbicide, dacă e nevoie.

  • Răsadurile se produc foarte des în cuburi nutritive, semănatul începând din luna februarie. Se folosesc 800 g seminţe pentru producerea răsadurilor necesare plantării unui hectar. Răsadurile se plantează în sol după circa 60 de zile de la semănare.
  • Plantarea răsadurilor se face atunci când temperatura solului se menţine pe adâncimea de 10 cm, la nivelul de 14-15 grade Celsius (începutul lunii aprilie). Densitatea de plantare este de 60.000-65.000 pl/ha.
  • După plantare, se udă local fiecare plantă cu 0,5-1 l apă, iar în timpul vegetaţiei, numărul udărilor poate ajunge la 18-20. Se face completarea golurilor, dacă este necesar, şi se menţine solul afânat, prin 4-5 prăşile.
  • Imediat după plantare, solarul se ţine închis pentru acumulare de căldură, aerisirea se face numai între orele 10 şi 16, când temperatura din solar depăşeşte 27 grade Celsius.

Lucrări de întreținere și fertilizare a culturii de ardei în spații protejate

  • Completarea golurilor se face la 4-5 zile de la plantare. Odată cu această lucrare, dacă este nevoie, se aplică încă o udare la întreaga cultură.
  • Solul se menţine afânat prin aplicarea a 2-3 prăşile între rânduri. La 40-50 de zile de la plantare, după ultimul prăşit, se poate face mulcirea cu paie sau cu folie de polietilenă. Pentru folosirea la maximum a luminii naturale, în perioada noiembrie-martie, geamurile se menţin perfect curate.
  • Temperatura se menţine constant între 22-24 grade Celsius, timp de 8-10 zile de la plantare. Noaptea, temperatura aerului poate fi de 17-18 grade Celsius, în zilele cu nori, la 18-20 grade Celsius, iar în zilele însorite, la 20-24 grade Celsius.

  • Irigare - la început, sunt aplicate udări dese, cu norme mici de apă 200-250 m3/ha, se încearcă menţinerea umidităţii până la recoltare, la 70-80% din capacitatea de câmp. Temperatura apei de udat ar trebui să fie între 24-26 grade Celsius.
  • Fertilizarea fazială se efectuează în funcţie de cerinţele plantelor şi de rezultatul analizelor agrochimice. De regulă, se efectuează 4-6 fertilizări faziale.

Soluții smart pentru protecția eficientă a culturii de ardei

Buruienile concurează cu planta de cultură pentru nutrienții din sol, apă și lumină, motiv pentru care trebuie eliminate. Pentru combaterea buruienilor dintr-o cultură de ardei, cea mai eficientă soluție este erbicidarea.

Ce erbicide să alegi pentru cultura de ardei?

Este un erbicid pelicular pe bază de pendimetalin, din clasa dinitroaniline, care se absoarbe prin vârfurile de creștere coleoptil/hipocotil. Dezvoltarea buruienilor este stopată, iar acestea mor imediat după germinare sau răsărire, fiind eliminate timpuriu din competiţie.

Dacă vrei să combați eficient buruienile anuale monocotiledonate și pe unele dicotiledonate anuale din semințe, alege Stomp® Aqua. Produsul trebuie să se afle pe sol înainte de răsărirea buruienilor. La cultura ardeiului, doza de aplicare este de 1.5–3 l/ha, aplicată înaintea transplantării.

Tratament ardei după plantare

Ardeii sunt sensibili la apariția bolilor și dăunătorilor, de aceea, pentru protejarea culturii este esențială aplicarea de tratamente eficiente cu fungicide. Primul tratament ardei după plantare se aplică în faza de răsad.

Fungicide eficiente pentru cultura de ardei

Îngrijirea unei culturi implică negreșit și combaterea bolilor și dăunătorilor, care, dacă nu sunt bine controlate, pot să creeze pagube importante. Cele mai frecvente boli din culturile de ardei sunt: pătarea bacteriană a ardeilor, putrezirea fructelor de ardei sau alternarioza, făinarea, fuzarioza, mana, putregaiul umed, putregaiul cenușiu.

  • Pătarea bacteriană a ardeilor - este produsă de bacteria Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria. Un atac uşor al acestei bacterii determina apariţia unor pete necrotice proeminente pe frunze, iar un atac sever poate cauza căderea frunzelor şi apariţia acestor pete inclusiv pe tulpină şi pe fructe.
  • Putrezirea fructelor de ardei sau alternarioza - infecţie fungică provocată de Alternaria solani sau Alternaria tenuis, care se manifestă prin apariţia pe fructe a unor pete umede şi moi de culoare galben-verzui, care se degradează ulterior, se brunifică şi se adâncesc, iar pe suprafața petelor se formează un puf de culoare neagră-cenuşie.
  • Fusarioza ardeilor - cauzată de ciuperca Fusarium oxysporum, care afectează culturile de ardei din sere, solarii şi din câmp, în perioadele cu precipitaţii abundente. Plantele se ofilesc treptat, în jurul caliciului fructelor apar pete umede, de culoare maro-cenuşie, care, treptat, se extind pe toată suprafața.
  • Mana (Phytophthora capsici) - poate atacă rădăcinile, frunzele, florile şi fructele, cauzând ofilirea plantelor, leziuni ale tulpinii, pătarea frunzelor şi putrezirea fructelor. Pe fructele infectate apar pete mari, cu aspect apos, apoi devin brune şi înconjurate de o zonă mai deschisă. Petele cresc şi cuprind întregul fruct.
  • Antracnoza - infecţie fungică provocată de Colletotrichum piperatum şi C. capsici, caracterizată prin apariţia unor pete circulare şi adâncite pe suprafața fructelor. Apariţia antracnozei este favorizată de umiditate şi de temperaturi ridicate.
  • Putrezirea vârfului fructelor de ardei - boală determinată, în principal, de lipsa calciului din sol, în perioada de formare a fructelor. Se manifestă prin apariţia, în prima faza, a unor pete mici, umede în vârful fructelor, după care acestea capătă o culoare brun-negricioasă şi se dezvoltă, putând acoperi mai bine de jumătate din suprafaţa fructului.
  • Putregaiul umed (Erwinia carotovora) - determină putrezirea ardeilor și gogoşarilor după recoltare, transformându-le rapid într-o masă moale, acoperită de o pâslă cenușie negricioasă.
  • Putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea) - se manifestă în sere, solarii, iar în anii cu precipitaţii abundente, şi în câmp. Pe fructe, atacul se prezintă sub formă de pete adâncite, umede, de culoare brună, cu forme şi mărimi neregulate. În condiţii de umiditate ridicată, pe suprafața petelor se dezvoltă un puf cenuşiu.

Combate alternarioza și făinarea, cu ajutorul fungicidului polivalent Dagonis®. Structura moleculară flexibilă a fluxapiroxadului poate lua 2 conformații (hidrofilă și lipofilă), asigurând o mobilitate excepțională în plantă. Astfel, fluxapiroxad va trece cu ușurință atât în interiorul pereților celulari și sistemului vascular, cât și prin stratul ceros și prin membranele celulare.

Află mai multe despre acest tratament performant

Signum® este un fungicid de nouă generație, un produs inovator din gama AgCelence®, cu o combinaţie unică de două substanţe active noi, cu moduri de acţiune diferite: boscalid, din grupa carboxamide, şi piraclostrobin (substanţă activă renumită din grupa strobilurinelor).

Scala® este un alt fungicid de la BASF pentru combaterea putregaiului cenușiu. Are o formulare lichidă, superioară, cu un mod complex de acțiune: translaminar, de contact și sub formă gazoasă (vapori). Odată aplicat, fungicidul Scala® inhibă agentul patogen în diferite stadii de dezvoltare, precum germinarea sporilor, creșterea tubului germinativ sau dezvoltarea miceliului.

Alegerea insecticidelor adecvate culturii de ardei

Dăunătorii culturilor de ardei sunt în măsură să compromită producția, motiv pentru care este neapărat nevoie să acordăm atenția cuvenită combaterii lor. Combate eficient omida fructelor (Helicoverpa armigera) la cultura ardeiului din câmp și solarii și alege Alverde® , un insecticid pe bază de metaflumizon, care acţionează asupra sistemului nervos al insectelor, inhibând impulsurile nervoase, determinând iniţial o paralizie relaxantă a insectelor, urmată apoi, la un interval de câteva ore până la câteva zile, de moartea acestora.

Tot în cazul dăunătorilor, amintim și atacul de păianjen roșu (Tetranychus urticae), care este deosebit de periculos.

Recoltarea și depozitarea ardeilor

Recoltarea ardeilor se face în funcție de varietate și sunt necesare, în medie, 60-70 de zile de la plantare și până la recoltare. În locurile cu temperaturi ridicate, ardeiul se dezvoltă mai rapid, iar recoltarea poate fi efectuată înainte de perioada menționată. Punctul ideal pentru recoltare se determină vizual, când ardeiul ajunge la dimensiunea ideală, culoarea și forma specifică soiului. La ardei gras, recoltarea poate începe în prima decadă a lunii iulie şi continuă până la 10 octombrie. La ardei lung şi la gogoşar, recoltarea începe în a doua decadă a lunii august, până la căderea brumelor. Recoltarea se realizează manual, prin tăierea pedunculului.

Ardeiul trebuie depozitat corespunzător, pentru a nu-și pierde calitatea și aroma. După recoltare, ardeii pot fi depozitați în spații aerisite și răcoroase. Pot fi ținuți în saci din țesătură sau lădițe din lemn, care permit circulația aerului.

Cultivat în câmp sau în spații protejate, ardeiul are anumite particularități de care trebuie să ții cont, pentru a crește productivitatea culturii. Respectarea măsurilor agrotehnice și adoptarea celor mai bune practici agricole te vor ajuta să obții culturi de ardei sănătoase și profit.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii
Mergi sus